Аргонавти Всесвіту
сайт україномовної фантастики
Меню сайту
Розділи новин
Нові надходження [2375]
Новини видавництв - 2013 [3]
Новини видавництв - 2012 [2]
Новини видавництв - 2011 [2]
Новини бібліографії [100]
Нові конкурси фантастики [18]
Нові переклади [53]
Новини зі світу фантастики [22]
ЕЛЕКТРОННА КНИГОЗБІРНЯ [24]
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 1655
Головна » 2011 » Листопад » 3 » 2011 - ІІ
2011 - ІІ
19:50
2011 рік
 
Навчальна книга-Богдан (Тернопіль)
 
БОЙЕ, Кирстен. Скогландія [Skogland] / Кирстен Бойе ; пер. з нім. Олекса Логвиненко. — Харків: Фоліо, Теза, Навчальна книга — Богдан, 2011. — 448 с. Серія: Романтична.
 
Як на зло, нерішуча Ярвен виходить у другий тур кастингу. Остаточне рішення щодо головної ролі у фільмі має бути прийнято в Скогландії. Але там на Ярвен чекає несподіванка: невдовзі дівчинка дізнається, що вона є пішаком у карколомному плані. Чи вдасться Ярвен допомогти принцесі Малені та її другові Йоансу зруйнувати таємну змову? І що на них чекає: життя чи смерть?
 
БРЕДБЕРІ, Рей. 451° за Фаренгейтом : [повість]. — Т.: Навчальна книга — Богдан, 2011. — 204, [1] с. — (Серія «Горизонти фантастики»).
 
У романі зображено нове, майбутнє споживацьке суспільство, де панує тоталітаризм і майже повний контроль суспільства. Керівництво держави намагається підпорядкувати собі навіть думки людей: книги заборонено, незаконним вважають читання і переховування будь-якої літератури, за дотриманням порядку мають слідкувати пожежники. 451 градус за Фаренгейтом (233 градуси за Цельсієм) — температура, при якій загоряється папір. Пожежники не гасять вогонь, вони його розпалюють. Пожежники — опора режиму, запорука того, що люди не читатимуть книжок, адже книжки примушують думати і самостійно аналізувати. Пожежники спалюють книги і будинки, де книги переховувалися. Владі легше керувати натовпом, якщо зробити темп життя швидшим, придумувати нові спортивні ігри, розвивати в людях почуття «стадности», автоматизму. Будь-яке інакомислення чи самостійна думка робить особу небезпекою для режиму та потенційною мішенню карної пожежної команди. Це роман про важке прозрівання особи в тоталітарному суспільстві.
 
БРЕДБЕРІ, Рей. Кульбабове вино : [повість]. — Т.: Навчальна книга — Богдан, 2011. — 325 с. — (Серія «Горизонти фантастики»).
 
Повість "Кульбабове вино ” — це спогад про минуле, в дечому навіть автобіографічний. Саме ж кульбабове вино — не просто одна з найбільш пам'ятних речей дитинства, але й така, що символізує, узагальнює собою весь образ дитинства, яким його бачить письменник. Одночасно із цим Бредбері намагається досліджувати для себе й показати читачеві, як дитячі враження, зв'язані насамперед з кульбабовим вином, цим маленьким епізодом з його життя, розбудили в ньому здатність бачити життя не тільки таким, яким воно є для всіх людей, а трошки казковим, трошки фантастичним. Серія коротких оповідань, що з'єднані своєрідними містками, які надають повісті цілісності.
 
БРЕДБЕРІ, Рей. Марсіанські хроніки. — Т.: Навчальна книга — Богдан, 2011. — 295 с. — (Горизонти фантастики).
 
Збірка фантастичних оповідань, які висвітлюють майбутню колонізацію Марсу людьми, що прилетіли зі спустошеної Землі, а також боротьбу марсіанських аборигенів з колоністами.
 
ДЕВ’ЯТКО Наталія. Скарби Примарних островів. Книга 1. Карта і компас: Роман / Наталія Дев’ятко. — Тернопіль: Навчальна книга—Богдан, 2011. — 304 с.
 
Піратський капітан Ярош Сокіл отримує зачаровану карту, на якій вказано шлях до скарбів Примарних островів. Але карта зникає: малюнок проявиться знову, коли він збере нову команду. Знаходячи для команди як людей, так і давніх чи зачарованих істот, дехто з яких був йому ворогом, Ярош все більше наближається до покинутої через поразку справи — боротьби з безіменною Імперією і білокрилою Химерою, яка майже повністю знищила піратське братство.
 
КІПЛІНҐ, Ред’ярд. Легенди з Книги Джунґлів. — Тернопіль: Навчальна книга — Богдан, 2011. — 144 с.
 
До книги увійшли оповідання Ред'ярда Кіплінґа, що публікувалися у славетних Першій та Другій Книгах Джунґлів, але не входили до більшості дотеперішніх видань українською мовою. Казки "Тумай з роду Слонів", "Квікверн", "Слуги її Величності" об'єднані реалістичністю опису дикої природи, протиборства та союзу із нею людини. Саме у цих легендах повністю вступають у силу Закони Джунґлів, введені Кіплінґом у історіях про Мауґлі, але самого Мауґлі ви тут не знайдете — бо усі легенди під цією палітуркою справжні, як справжні джунґлі, дикі тварини та не менш дикі люди, яких добре знав і про яких розповів Кіплінґ. Книга адресована всім, хто виріс на "Таких собі казках", прочитав історії про Мауґлі й хоче знову зануритися у неповторну атмосферу Джунґлів та відчути магію слова Ред'ярда Кіплінґа. Родзинкою і окрасою книги є аудіодиск. На цьому диску ви знайдете пісні на вірші Ред'ярда Кіплінґа, що є невід'ємною частиною Легенд із Книги Джунґлів. Вірші доповнюють текст казок, деталізують їх або стають сильним завершальним акордом історій про людину і природу. Водночас цей диск — друга сольна робота Сергія Василюка, лідера рок-гурту "Тінь Сонця". Волелюбна і змістовна рок-музика, як можна визначити музичний напрямок цього гурту, якнайкраще пасує для передачі властивої творам Кіплінґа естетики дикої природи, оспівування сили людського духу і патріотизму. Ви вперше почуєте пісні на слова видатного британського письменника і поета українською мовою.
 
МЕТЕРЛІНК, Моріс. Блакитний птах. Вид. 2-ге, випр. / Переклад з французької, передмова, післяслово та примітки Д. О. Чистяка. Тернопіль: Навчальна книга-Богдан, 2011. — 120 с.
 
Це нове коментоване видання всесвітньо відомої феєрії "Блакитний птах” лауреата нобелівської премії в галузі літератури Моріса Метерлінка в перекладі з французької Д.о. Чистяка. Феєрія введена до програми зі світової літератури у середній та вищій школах. Для широкого кола читачів. Тілтіл та Мітіл — головні герої цієї п’єси, брат і сестра, які шукають щастя. Основна думка п’єси полягає в тому, що щастя не можна знайти десь, а треба віднайти всередині себе.
 
СТРУГАЦЬКІ, Аркадій і Борис. Малюк. — Т.: Навчальна книга — Богдан, 2011. — 211 с. — (Серія «Горизонти фантастики»).
 
"Малюк" — це сумна історія самотньої дитини, котра з волі випадку опинилася на чужій планеті. Земляни, прагнучи контакту із могутньою негуманоїдною расою, хочуть використати Малюка в якості посередника, забуваючи, що він, попри все, — мудра жива істота, сформована особистість.
 
СТРУГАЦЬКІ, Аркадій і Борис. Пікнік на узбіччі : [повість]. — Т.: Навчальна книга — Богдан, 2011. — 236, [1] с. — (Серія «Горизонти фантастики»).
 
Сюжет твору "Пікнік на узбіччі" розгортається на Землі через тридцять років після прильоту невідомих прибульців. Деякі учені роблять дотепне припущення щодо мети інопланетного візиту — мовляв, це був такий собі пікнічок на узбіччі міжгалактичних трас. Усі залишки "сміття", яке залишили прибульці, стають предметом полювання і пошуків, дослідів і нещасть.
 
СТРУГАЦЬКІ, Аркадій і Борис. Понеділок починається в суботу : казка для наук. співробітників молодшого віку. — Т.: Навчальна книга — Богдан, 2011. — 310, [1] с. — (Серія «Горизонти фантастики»).
 
Казка, в якій казкові риси технократичної утопії були іронічно оголені: ентузіасти-вчені перетворилися на професійних чарівників, оточених будинковими, упирями, русалками та іншими традиційно-казковими персонажами. Але сам їхній світ чітко набув рис заповідника гоблінів, інтелектуального гетто (подібного створюваним в 1960-і роки академічним і закритим містечкам), повністю ізольованого від соціальної реальності. Сама утопічна віра в здатність наукового знання прогресивно перетворювати суспільство перетворювалася на одну з казок людства, не позбавлену чарівності, але заслуговує принаймні іронічного ставлення.
 
СТРУГАЦЬКІ, Аркадій і Борис. Хлопець із пекла : [повість]. — Т.: Навчальна книга — Богдан, 2011. — 142, [1] с. — (Серія «Горизонти фантастики»).
 
Повість "Хлопець із пекла" розповідає про хлопця Гака з чужої, охопленої війною планети. Гак не уявляє себе поза війною, позаяк його змалку виховували як бійця. Головна проблема твору — проблема вибору: Гак-Бійцівський КІТ врешті-решт вирішує утекти з успішної і ситої Землі, яка люб’язно його прихистила, аби бути корисним на своїй згорьованій планеті.
 
Національний книжковий проект (Київ)

Чапек, Карел. Війна з саламандрами [Текст] : [для старш. шк. віку] / Карел Чапек ; пер. з чес. Юрія Лісняка ; передм. Георгія Хоткевича ; примітки та навч.-метод. матеріали Людмили Слободянюк. - К. : Національний книжковий проект, 2011. - 256 с. - (Бібліотека шкільної класики. Позакласне читання. 11 клас).
 
Сатиричний науково-фантастичний роман Карела Чапека. Роман є водночас романом-утопією та романом-попередженням. Є одним з найперших чеських постмодерністичних творів. Містить попередження перед фашизмом, критику капіталізму.
 
Наш час (Київ)
 
ТИСОВСЬКА, Наталя. Три таємниці Великого озера : Роман. – Київ: Наш час, 2011. – 264 с. – (Серія: nova proza.ua).

Жанр:
- Містичний детектив
- Мандрівне
- Друга світова
 
Нора-Друк (Київ)
 
РОЗДОБУДЬКО, Ірен. Він: Ранковий прибиральник. Вона: Шості двері. — Київ: Нора-Друк, 2011. — 312 с. — Серія: День Європи.
 
Він і вона... Різні і роз'єднані — відстанями, часом, життєвими колізіями. Вони можуть ніколи не знайти одне одного, якщо, звісно, не шукатимуть. Його історія — це історія ранкового прибиральника в мальтійському готелі, на екзотичному острові у Середземному морі. Як і чому туди потрапив наш земляк? Чи варто шукати химерного щастя в далеких світах, якщо втекти від себе — неможливо? Герой «Ранкового прибиральника» випадково знаходить в одному з номерів готелю свою улюблену книгу — «Три товариші» Ремарка — й починає захопливі пошуки хазяйки книги. Віртуальне кохання перетворюється для нього на довге повернення до себе. Її історія — це історія жінки, котра має вихід в іншу реальність. У ранньому дитинстві вона намалювала на стіні двері й несподівано... увійшла в них. Відтоді життя багато разів намагалося зламати її: сповнена трагедійними подіями юність, загибель кращого друга, невдалий шлюб, зрада подруги, врешті — кар'єра і гроші, які не стали для неї ознакою успіху. В найскладніші миті життя вона малювала на стіні двері й прожинала ще одне коло реальності, яка не відступає від нас навіть у снах...
 
ЛА «Піраміда» (Львів)
 
МАЙРІНК, Ґустав. Ґолем. — Львів: ЛА "Піраміда", 2011. — 200 с. — Серія: Майстри українського перекладу.
 
«Голем» — найвідоміша робота одного з найвидатніших письменників-містиків модерну австрійського літератора Ґустава Майрінка, а також один із перших бестселерів минулого сторіччя. У центрі роману — легенда про створену з глини людиноподібну істоту.
 
ПАГУТЯК, Галина. Писар Східних Воріт Притулку. Писар Західних Воріт Притулку. — Львів: ЛА "Піраміда", 2011. — 140 с. і 136 с.
 
Місце, де можна знайти абсолютний захист, чи існує воно? Писар Східних Воріт відчиняє двері кожному, хто потребує його, Писар Західних Воріт зачиняє двері за кожним, хто віднайшов у собі силу повернутись знову у світ людей: Антон і Яків, як перша і остання літери абетки, з якої складається мова віри, надії й любові. Вона зрозуміла тим, хто мешкає у Притулку, вона може стати зрозумілою і тобі. Формула порятунку, метафора освіченого серця ― тобі є над чим замислитись, якщо ти ще не розучився цього робити. Втім, два романи-утопії Галини Пагутяк можна просто читати й так, адже ми всі вміємо читати, хіба ні?
 
СІРИЙ, Сергій. Йар навиворіт, або Кохання в чужому тілі. — Львів: ЛА "Піраміда", 2011. — 148 с. — Серія: Сучасна українська проза.
 
«Світ мертвих, світ живих, паралельний світ… Усі ці світи дивним чином переплітаються, утворюючи один великий вузлуватий клубок енергії Всесвіту, розплутати який можна, віднайшовши лише одну тонесеньку ниточку — Любов» — це рядки короткої анотації до нової книги Сергія Сірого «Йар навиворіт, або Кохання в чужому тілі». Це прозовий твір. Його жанр автор визначив як містична мелодрама. Його сторінки переносять читача в минуле і майбутнє, роблять свідками подій, що відбуваються на землі і в раю. Разом з головними героями поринаєш у захопливу мандрівку Тернополем, Житомиром, Манастирищиною, ніби береш участь у спілкуванні із силами добра та зла, дізнаєшся про прадавні легенди й обряди. І все це — на фоні реальностей, над якими роздумує автор. І читач теж починає по-іншому дивитися на світ, сприймати його на дотику пальців і шаленого биття серця. Нова книга — містична мелодрама чи тонко вималюваний політичний памфлет? Адже в деяких рисах потойбіччя вгадуються штрихи нашого часто гіркого сьогодення. Книжка читається на одному диханні, від її сторінок годі відірватися. А на завершальних епізодах ловиш себе на думці, що хочеться просити автора про продовження.
 
ЧЕРНІНЬКА Олена, ЧЕРНІНЬКА Юля. Вілла «Райські пташки». — Львів: ЛА "Піраміда", 2011. — 180 с.
 
Містичний роман «Вілла «Райські пташки» — третя книга сестер Олени та Юлії Черніньких «Немає нічого ціннішого за життя. Бо справжній рай і справжня містерія — тут, а там — пусте провалля, пшик…» — вважав усе життя один з героїв роману. Та чи це так? Потойбічні господарі вілли «Райські пташки» готові посперечатися щодо такого висновку. Адже речі не такі, якими вони видаються… Події роману відбуваються у Львові в 1939-1940 роках і в наші дні.
 
ЧЕРНІНЬКА Олена, ЧЕРНІНЬКА Юля. Хутір розбещених душ / Олена та Юлія Чернінькі. — Львів: ЛА "Піраміда", 2011. — 288 c.
 
Роман «Хутр розбещених душ» написаний у стилi буфонадної мiстики і присвячений нашим сучасникам — мешканцям мiста Л. Як йдеться в анотації до книги, цей роман «про зганьбленi свiтогляди та потерту буденність нашого суспiльства, яке губить не тiльки гiднiсть, але й життя людей. Читач непомiтно зазирне у кватирки до містян різних соціальних прошарків, а також з острахом побачить iнший — паралельний свiт. Свiт, який десь поряд із нами… Моторошний край вiчного каяття та забуття...». Стара, як світ, боротьба добра зі злом на сторінках цього роману виглядає дещо інакше, ніж у загально­визнаних догматах. Усі герої — це так звані «образи епохи», які по черзі потрапляють у паралельний світ (сюжет книги розгортається паралельно у двох вимірах). Там вони у вельми жорстокому поданні розплачуються за свої гріхи, за насильства та злочини, за зганьблену та вже давно загублену честь. Один із головних героїв «Хутора Розбещених Душ» — учений-дивак Мефодій, що віднайшов шлях до потойбічного світу. На читача він справляє двояке враження, з одного боку — симпатія за чисті наміри, а з іншого — засудження та острах за непримиримі методи боротьби з, як він вважає, «поганню», що смарує та засмерджує невимушено прекрасне місто Л. У романі Мефодій виконує роль поромщика, і перевозить у потойбіччя, наче сучасний Харон, усіх, кому самотужки виносить свій страшний вирок.
 
Прудкий равлик (Київ)

Воронина, Леся. Планета Смугастих Равликів [Текст] : фантаст. повість / Леся Воронина ; мал. Катерини Білетіної. - Київ : Прудкий равлик, 2011. - 83 с. : кольор. іл.

Чи бували ви на планеті Смугастих Равликів? А може, ви б хотіли проїхатися верхи на Забудькуватому Драконі? Чи розгадати таємницю печери Хижих Кокосів і перемогти підступних космопацюків? Якщо вам цікаво взяти участь в усіх цих неймовірних і дуже небезпечних (але шалено веселих!) пригодах, радимо негайно прочитати фантастичну повість "Планета Смугастих Равликів"!
 
Ранок (Харків)
 
РІОРДАН, Рік. Персі Джексон. Викрадач блискавок. — Харків: Ранок. 2011. — 496 с.
 
Громовержець Зевс зустрічається зі своїм братом Посейдоном на верхівці будівлі Емпайр-Стейт-Білдінг у Нью-Йорку. У цей час відбувається буря, і Зевс звертає увагу володаря морів на те, що немає блискавок. Наймогутнішу в світі зброю — блискавку Зевса було викрадено. Зевс дорікає Посейдонові за те, що це зробив його син, але Посейдон відповідає, що через правило, яке було встановлено верховним богом, решта олімпійців не мають змоги бачитися зі своїми земними дітьми. Зевс дає синові Посейдона, якого, втім, Посейдон не бачив вже 11 років, 14 днів для того, щоб повернути блискавки. Якщо цього не станеться, серед богів знову почнеться війна...
 
Рута (Житомир)
 
ХОМ'ЯК, Іван. Легенди Нору. Дідове коло /Іван Хом'як. — Житомир : Рута, 2011. — 167 с.
 
Це фентезійно-історичний роман про Житомирщину періоду 3 тисячоліття до нашої ери. За словами автора, книга не має ні історичної, ні художньої цінності. Головне в ній — ідея. Але ця ідея сама по собі незвична і оригінальна. На думку Івана Хом’яка, всесвітньо відомий рома Толкієна "Володар Перстнів" розповідає у фентезійному стилі про події, які відбувались на території України в 3 тисячолітті до нашої ери. Звісно, це лише ідея. Хоча при написанні "Легенди Нору" автор використовував і наукові антрополігічні та історичні дані по регіону. Тож сам сюжет — вигадка, але світ, в якому ці події розгортаються, цілком міг існувати в минулому. До речі події розгортаються на території Житомирщини.
 
Свічадо (Львів)
 
ЛЮЇС, Клайв Стейплз. Космічна трилогія: Мерзенна сила. — Львів: Свічадо, 2011. — 432 c.
 
Після мандрів далекими планетами у третьому романі славнозвісної «Космічної трилогії» Клайва Стейплза Люїса ми повертаємося на Землю, у звичне для автора англійське університетське середовище. Головні герої — Джейн і Марк Стадоки, молоде подружжя, яке опиняється в самій гущі доволі моторошних подій. Як і в перших двох романах, перед читачем розгортається майстерно зображене протистояння сил добра і зла. Врешті-решт добро бере гору, проте війна триває і далі…
 
Смарагд (Луцьк)

СИЧУК Юрій. Гості з-поза реальності / Юрій Сичук; передмова Петра Коробчука. – Луцьк: ПФ «Смарагд», 2011. – 184 с. – (Нова психологічна проза).

Роман «Гості з-поза реальності» – самою назвою одразу ж налаштовує читача на фантастичність дискурсу. Правда, під час ознайомлення з цією історією того ж таки читача не залишатиме відчуття, що це не зовсім фантастика, хоча в романі і йдеться про речі, що аж надто виломлюються з нашого матеріалістичного світогляду, та разом з тим ми з вами майже постійно перебуваємо на Землі, у калейдоскопі буденних реалій, поміж простих людей.
Сюжет роману начебто не дуже складний… Живе собі на білому світі двадцятилітній хлопчина Василько. І раптом… трапилися на його життєвому шляху… прибульці. Прибульці хороші. З тією хіба поправкою, що місце, де вони приземлилися, і територія навколо стає аномальною зоною...

СИЧУК Юрій. Камінь в океані / Юрій Сичук; передмова Петра Коробчука. – Луцьк : ПФ «Смарагд», 2011. – 180 с.

Роман-антиутопія «Камінь в океані» про світ, з одного боку, нібито й чудово облаштований, а з іншого, як каже головний персонаж роману Джорджі-Дмитро: «Ми раби уніфікованої планетарної системи, кожен наш рух контролюється, ми не годні навіть вільно випити чарку старої справжньої горілки. За нас вирішують, як і де нам проживати, де вчитися, працювати, що нам їсти й пити, чи жити нам далі чи вже вмирати, і все наше життя розписане по наперед запланованому графіку, який ти не спроможний змінити». Читаючи книгу, на память приходить «О дивний новий світ» О. Гакслі. Роман Юрія Сичука на рівні з цією антиутопією.
 
Теза (Вінниця)
 
БОЙЕ, Кирстен. Скогландія [Skogland] / Кирстен Бойе ; пер. з нім. Олекса Логвиненко. — Харків: Фоліо, Теза, Навчальна книга — Богдан, 2011. — 448 с. Серія: Романтична.
 
Як на зло, нерішуча Ярвен виходить у другий тур кастингу. Остаточне рішення щодо головної ролі у фільмі має бути прийнято в Скогландії. Але там на Ярвен чекає несподіванка: невдовзі дівчинка дізнається, що вона є пішаком у карколомному плані. Чи вдасться Ярвен допомогти принцесі Малені та її другові Йоансу зруйнувати таємну змову? І що на них чекає: життя чи смерть?
 
КЛИМЧУК, Віталій. Рутенія. Повернення відьми / Віталій Климчук. — Вінниця: Теза, 2011. — 382 с. Серія: Коронація слова.
 
Роман занурює читача у дивосвіт давньослов'янських міфологічних уявлень. Князі правлять державами казкової землі Укранії, пліч-о-пліч з ними — мудрі відьмаки. Лісами мандрують чугайстри, полісуни, мавки, в річках живе плем'я русалок, під землею сховалися рахмани й могутні Великі Полози. Але й капосні злидні дошкуляють людям, і жорстокі песиголовці причаїлися біля кордонів… Такий світ Яв, а ще є світи Прав і Нав. Всіх їх поєднує Світове Дерево, основа Всесвіту. Героїні роману, молодій обдарованій відьмі Рутенії, доведеться не лише шукати шлях до власного «Я», але й рятувати Всесвіт від зазіхань злодія Ахрумана, що вклоняється Чорнобогу. Вірні друзі — чугайстер Віт, русалинка Дзеванна, молодий зільник Золота, мудрий відьмак Добровін — та інші дивовижні люди й істоти допоможуть їй долати найсуворіші випробування…Поєднання захопливих пригод і поетичного світосприйняття — таким є сучасне українське фентезі. Алегоричною мовою оповідає воно читачеві про вічні цінності, моральні й культурні. З обкладинки: …Вона мало не втратила себе у холодних водах Джерела Забуття, на неї чатують жахливі небезпеки, перед нею — довгий шлях до величної мети… Але вірні друзі та її власна внутрішня Сила допоможуть, вона не дозволить Темному Володареві занапастити цілий світ, сповнений краси й дивовиж: величні ліси, заселені добрими чугайстрами, полісунами й мавками, високі гори, де живуть мудрі мольфари, міста, де людей оберігають могутні відьмаки. Вона подужає, вона сильна, вона — відьма Рутенія!..
 
МАТВІЄНКО, Костянтин. Добрий шлях: Роман. — Вінниця: Теза, 2011. — 316 с.
 
Аскольдові зі старими та новими друзями знову випадає боронити Землю від навів, які вже заходилися здійснювати план її поневолення. Федерати не полишають лиходійства в давній українській історії, задля чого викрадають одного принца. Найпопулярніший з архангелів мандрує Чумацьким шляхом, і той шлях приводить його до Києва. Одному хакерові доводиться метикувати, як вкласти чотири із половиною мільярди років до флешки. Домовик з демоном, як зазвичай, стають у пригоді креативному товариству людей та сутностей, а заразом — нашому світові. До речі, про пригоди: їх у цій книжці — «хоч греблю гати».
 
МАТВІЄНКО, Костянтин. Час настав: Роман. 2-е вид.– Вінниця: Теза, 2011.– 320 с.
 
Чи насправді побував на місці, де стоїть нині Київ, перший апостол Андрей? Що шукають у нас співробітники Центру історичних корекцій Федерації — цекісти? Навіщо мільйонерові з Близького Сходу так потрібний скіпетр царя Давида? Чим загрожують нам негідні щудри? І, зрештою, чи варто легковажити байками про домовиків, ворожок, приворотне зілля, а також ігнорувати інші елементи народної езотерики? Відповіді на ці питання мимоволі отримує студент Університету Аскольд Четвертинський, його друг Лахудрик Пенатій та інші герої книжки. Набуті ними знання можуть стати у нагоді усьому людству, але підступні й зловорожі технологи маніпуляцій та кримінальні елементи усіляко заважають у цих важливих і шляхетних справах. То хто кого?
 
Темпора (Київ)

ФАУСТ[Текст] / за Йоганном Вольфґанґом Ґете ; переказ Барбари Кіндерманн ; з іл. Клауса Ензіката ; укр. перповіла Леся Воронина. - Київ: Темпора : Прудкий
равлик, 2011. - [36] с. : кольор. іл. - (Світова література для дітей).

Історія, про яку ви дізнаєтеся з цієї книжки, почалася в далекі часи Середньовіччя і з плином часу обростала все новими неймовірними подробицями. У Фауста,
головного героя трагедії Йоганна Вольфганга Гете, був реальний прототип, який жив у Німеччині в першій половині XVI століття. Дивовижна біографія таємничого
чорнокнижника і астролога Йоганна Фауста стала темою численних переказів, легенд та літературних творів.
 
Терен (Луцьк)
 
СТЕЖКАМИ "ЛІСОВОЇ ПІСНІ" [Текст] : до 100-річчя драми-феєрії Лесі Українки : збірник / [упоряд.: В. Гей, Н. Горик, Н. Гуменюк]. - Луцьк : Терен, 2011. - 198 с. : фотогр.
 
В збірник «Стежками «Лісової пісні» увійшли публіцистичні матеріали про поетично-мистецьке свято — столітній ювілей написання Лесею Українкою безсмертної драми-феєрії «Лісова пісня», а також драма-ювілярка.
 
Тіповіт (Івано-Франківськ)
 
ЄШКІЛЄВ, Володимир. Імператор повені / Володимир Єшкілєв; Іл.: Ілля Стронговський. — Івано-Франківськ: Тіповіт, 2011. — 184 с.
 
Роман "Імператор повені" є однією з найперших спроб нового естетичного прочитання нашого минулого. Єшкілєв відверто позиціонує себе у сучасному літпроцесі: поміж Валерієм Шевчуком та Мариною і Сергієм Дяченками — якраз на світовій широті Умберто Еко. Як усі ці майстри, він переконливо рекомендує і себе як майстра сюжетного розвішування рушниць та феєрверків із них. І так само переконливо витворює «приватні міфи — заповідні свічки на вівтарях самоповаги».
 
Треант (Харків)
 
ЕЛЕКТРОННІ КНИЖКИ:
 
БАТУРИН, Сергій. Польовий командир. — Харків: Треант, 2011. — 110 с.
 
Хто справжній польовий командир: той, хто керує революцією на Майдані, чи той, хто веде свій загін на бій через тайгу? Що буде, коли ці двоє зустрінуться? Про це розповідає новий роман Сергія Батурина, написаний в жанрі політичної фантастики.
 
БАТУРИН, Сергій. Леґенда. — Харків: Треант, 2011. — 311 с.
 
Як жити, якщо все життя тобі тлумачили, що ти — обраний, а виявляється — звичайнісінький вигнанець? Якщо з’ясовується, що ті, кого твій народ тисячоліттями вважав ворогами, шляхетніші, ніж кревні родичі? І що вибрати: обов’язок чи кохання? Ці та інші проблеми вирішують герої книги принц Зульфікар, браконьєр Баррі Арчо, капітан Кер Гирей на далекій планеті, загубленій у Всесвіті. І для того, аби знайти відповіді на свої запитання, вони змушені пережити чимало пригод.
 
Ун-т "Україна" (Київ)
 
ПАТРА, Світлана Миколаївна. Крила для злету : вірші, фантаст. оповід. / Світлана Патра ; Відкритий міжнар. ун-т розв. людини "Україна". — К. : Ун-т "Україна", 2011. — 127 с.
 
Вірші Світлани наповнені незвичайним внутрішнім світом, безмежною любов'ю до людини, вірою і її щирість, доброту.
 
Фактор (Харків)
 
ВОЛЬСЬКИХ, А. Міла Рудик і Чаша Місячного Світла : роман / А. Вольських. — Харків : Фактор, 2011. — 544 с.
 
Тринадцять років тому Мілу Рудик разом з іще чотирма дітьми — чарівниками по праву народження, викрала Гільдія — організація, яка тривалий час полювала на магів, щоразу залишаючи поряд з новою жертвою Чорну Мітку.

Фітосоціоцентр (Київ)

ЧЕМЕРИС, Валентин Лукич. Верхи на птеродактилі : повість-химерія, вона ж - фентезі ; Коник з дерев'яною ногою : повісті, оповідання : для дітей молодшого, середнього та старшого віку / Валентин Чемерис. — Київ : [Фітосоціоцентр], 2011. — 4253 с.

Повість „Верхи на птеродактилі” - хоч і фантастична химерія, але правдива - щонайправдивіша розповідь птеродактиля про життя крилатих ящерів та про маленьких, менших за гномиків людей з острова О-ля-ля.
У книжці також вміщено химерні оповідання та усмішки про країну Джмеландію, про планету Всенетакію в Далекому Космосі і ще про дещо – загадкове і навіть неймовірне – читайте!

ЧЕМЕРИС, Валентин Лукич. Пришельці з планети Земля : фантастика, фентезі-химерії та інші неймовірні пригоди / Валентин Чемерис. — Київ :
[Фітосоціоцентр], 2011. — 455 с.

Майже документальна розповідь про нашестя марсіян на нашу голубу кульку. А ще – пригоди на Венері, на Феянії та на інших планетах Ближнього і Далекого Космосу. Також документальна-фантастична повість про справжню чарівницю Катерину Білокур.
 
Фоліо (Харків)
 
БОЙЕ, Кирстен. Скогландія [Skogland] / Кирстен Бойе ; пер. з нім. Олекса Логвиненко. — Харків: Фоліо, Теза, Навчальна книга — Богдан, 2011. — 448 с. Серія: Романтична.
 
Чи вдасться Ярвен допомогти принцесі Малені та її другові Йоасу зруйнувати таємну змову? І що на них чекає: життя чи смерть?
 
БАЗІВ, Василь. Хрест. — Харків: Фоліо, 2011. — 448 с. — Серія «Графiтi»
 
Роман "Хрест" — перший літературний твір знаного політика, дипломата та вченого Василя Базіва. За задумом автора, ця книга має стати першою з епічної, художньо-філософської трилогії, у якій на українському історичному матеріалі вершиться прощання людства із тим способом буття, яким люди жили дотепер протягом тисячоліть.
 
ДЯЧЕНКИ, Марина та Сергій. Варан. Вип. 2. — Харків: Фоліо, 2011. — 316 с.
 
Дивовижний світ зі своїми законами. Маги, які творять дива і знають наперед думки простих людей. Захоплюючи пригоди, неймовірні тварини, живі поля і ліси — у романі М. Та С. Дяченків «Варан» є все, що потрібне «справжньому» фентезі. Але є і те, що відрізняє прозу Дяченків від інших, — філософський зміст, одвічні питання, на які, можливо, немає відповіді, але які повинна задати собі кожна людина...
 
ДЯЧЕНКИ, Марина та Сергій. Мігрант. — Харків: Фоліо, 2011. — 348 с.
 
Андрій Строганов раптом опиняється на іншій планеті — він мігрував з Землі. Два останніх роки його життя вилучено в якості сплати за візу, тому Андрій не пам'ятає, чому вирішив поїхати. Що сталося на Землі, і чи є вороття? Тим часом на затишний світ Раа, куди потрапив Андрій, наповзає тінь ...
 
ДЯЧЕНКИ, Марина та Сергій. Мідний король. Вип. 2.– Харків: Фоліо, 2011.– 476 с.
 
Якщо ти — річ, і тебе кидають за борт як непотріб, — що робити? Змиритися та піти на дно? Або ж все-таки виплисти, вижити, пройти крізь безліч випробувань та небезпечних пригод? Чи можна пізнати цей світ, чи можна знайти в ньому друзів та кохання? Роман-фентезі Дяченків «Мідний король» це нова грань їх творчості, епічна сага, сповнена битв, блукань і, головне, пошуків сенсу життя. Загалом за формою книжка до певної міри нагадує комп’ютерну гру — притому якнайвищої якості виконання. Перший епізод на кораблі, де герою відведено пасивну роль, схожий на вступний ролик. Далі — «керування подіями» потрапляє в руки гравця, перша локація — маяк, друга — галера, і — далі, далі, чимдуж, «розкачується» герой від раба до солдата, ватажка і володаря. Все максимально стисло, скупо, одним — але довершеним — штрихом, і у високому темпі. Кількість рухів і подій на одиницю часу непропорційно висока, особливо як для Дяченків. Сюжет максимально насичений і звивистий, утримує увагу читача від першої і до останньої сторінки. Притому книжка, безумовно, є чимось істотно більшим, ніж якісний action у чистому вигляді. Моменти складного й нетривіального етичного вибору, традиційні для романів цих авторів, є і в «Мідному королі». Моральні конфлікти не видаються химерною надбудовою, як це нерідко трапляється у «фентезійних» авторів. У Дяченків «питання етики» є плоттю від плоті самої оповіді, вони не лізуть настирливо в очі, не стають стіною розлогих повчань та напучувань, а органічно постають перед кожним скільки-небудь вдумливим читачем. Загалом увесь роман побудований на класичній дихотомії «ціль-засоби». Чим можна заплатити за успіх — навіть якщо успіх цей передбачає чималий шмат богорівності. На тлі модних тепер success stories «Мідний король» видається більш ніж достойною літературою.
 
ДЯЧЕНКИ, Марина та Сергій. Самум. — Харків: Фоліо, 2011. — 316 с.
 
Вона — сучасна відьма-авантюристка, ворожить і знімає причину та вроки, проте вірить тільки в гроші. Він — демон, що вселився в неї. Вона — одержима. Він — жорстокий хазяїн. Двоє ненавидять одне одного і пов"язані спільною місією. Варто хоч раз помилитися, спізнитися, схибити — і відьма, і демон опиняться в пеклі. Однак у такій важкій справі помилка — це тільки справа часу... До нової книжки Марини та Сергія Дяченків, крім роману "Одержима", увійшли нові повісті та оповідання: "Електрик", "Самум", "Хрущ".
 
ЄШКІЛЄВ, Володимир. Побачити Алькор. — Харків: Фоліо, 2011. — 315 с. — Серія: Графiтi.
 
У романі Володимира Єшкілєва детективний сюжет поєднано з широкою панорамою життя таємних орденів сучасної України. Ложі "вільних мулярів" і наймані олігархами чаклуни, "машини проклять" і ритуали найвищих масонських градусів — усе це захоплюючі реалії того закритого для непосвячених світу, у якому визрівають невидимі зерна майбутніх глобальних зрушень. Історія про тих, кому випало побачити Алькор, починається з того, що на розташований у лісовомумасиві під Києвом масонський Храм нападають невідомі зловмисники...
 
ЖАДАН, Сергій. Ворошиловград. — Харків: Фоліо, 2011. — 441 с. — (Графіті). [Наклад 1000 та 2000 шт.]
 
Одного разу ти дізнаєшся, що твій брат зник у невідомому напрямку, приятелі займаються фінансовими аферами, а бізнес намагаються перекупити представники незрозумілих структур. Реальність виявляється хисткою та зникомою, життя робить крок убік, і ти несподівано опиняєшся поміж своїм минулим, де на тебе чекають друзі, й майбутнім, де на тебе чекають вороги. «Ворошиловград» — роман жорсткий, меланхолійний та реалістичний. Наскільки взагалі реалістичним може бути соцреалізм. Вони приходять і забирають у тебе все, що тобі належить. Вони позбавляють тебе твоєї свободи й твоєї території. Вони забирають у тебе твоє минуле і твою пам’ять. І все, що ти можеш їм протиставити — це свою любов і свою ненависть. Ну, і свої кримінальні навички. Історії українського рейдерства присвячується.
 
КІНГ, Стівен. Сяйво / Стівен Кінг. — Харків: Фоліо, 2011. — 640 с.
 
У готелі "Оверлук" зявляється новий охоронець — Джек Торренс. Це письменник, який намагається змінити своє життя, кинути пити і довести, що він ще може стати порядною людиною. Разом з ним приїздять жінка Венді та пятирічний син Денні, який має незвичайний дар — він може передбачати майбутнє, читати чужі думки і відчувати настрій людей. Його дар називають сяйвом. Саме Денні й починає розуміти, що "Оверлук" являє собою небезпеку для його родини і що тут відбуваються жахливі речі...

КОГТЯНЦ, Костянтин. Покохати вiдьму. — Харків: Фоліо, 2011. — 188 с.
 
Новий роман Костянтина Когтянца "Покохати вiдьму" на перший погляд написаний за традиціями героїчного фентезі. Але тільки на перший погляд! Насправді автор викладає сюжет так, наче законів і канонів жанру взагалі не існує. Тут немає демонів-імператорів, герой не здобуває корону, не намагається завоювати чи порятувати світ. Він просто покохав жінку... Однак не звичайну жінку, а чаклунку. Щоправда, вона, м"яко кажучи, зовсім не відповідає стандартним уявленням про чародійок... М'яко кажучи!...
 
КОТЛЯРЕВСЬКИЙ, Іван Петрович. Енеїда. — Харків : Фоліо, 2011. — 473 с. : іл. — (Шкільна бібліотека української та світової літератури).
 
Ім’я Івана Петровича Котляревського (1769—1838), засновника нової української літератури, пов’язують, у першу чергу, з його поемою «Енеїда» (1798), яка вже понад двісті років зачаровує читачів. Це була перша друкована українська книга, написана народною мовою, перша національна поема. Запозичивши сюжет античної поеми Вергілія, Котляревський наповнив цей твір дотепним українським гумором, повір’ями, звичаями, картинами воєнного і мирного життя, описом одягу, страв — усе це надає поемі яскравого національного колориту. «Енеїду» сміливо можна назвати своєрідною енциклопедією українського побуту кінця XVIII — початку XIX століття. До книжки також увійшли п’єси «Наталка Полтавка» та «Москаль-чарівник», які і в наш час мають великий успіх серед глядачів.
 
КОЦЮБИНСЬКИЙ, Михайло Михайлович. Тіні забутих предків : повісті, оповід., етюди, нариси, казки. — Харків : Фоліо, 2011. — 352 с. — (Серія "Українська класика").
 
В книзі зібрані найкращі твори класика української літератури Михайла Михайловича Коцюбинського (1864-1913), одного з найцікавіших майстрів українського слова. Блискучий новеліст, він є одним з новаторів, що створює невеличкі за обсягом, але психологічно напружені твори. Сюжет в них не головне. Це може бути один день з життя татарської дівчини, яка не знає куди подітися у свято («В путах шайтана»), чи почуття батька, що втрачає дитину квітучого літнього дня («Цвіт яблуні»). Повість «Тіні забутих предків», здавалося б нехитра любовна історія двох дітей Карпатських гір, стає духовним заповітом Коцюбинського — людські душі єднаються не тільки в любові, але й у смерті.
 
ЛИТОВЧЕНКО, Тимур. Помститися імператору [Текст] / Т. Литовченко. - Харків : Фоліо, 2011. — 252 с. — ISBN 978-966-03-5144-8. — ISBN 978-966-03-5598-9.

Невблаганна доля розчавила щасливе життя Степана Раковича — колишнього сердюка гетьмана Мазепи. Здавалось, вихід єдиний: накласти на себе руки… Та в мить найбільшого відчаю прийшло розуміння: спокій прийде, лише коли він помститься не окремим дрібним ворогам, а… найсильнішій людині в Російській імперії — самому Петру Великому!!! Але як вигнанцю дістатись до нього, як здійснити карколомний задум?..
 
МУРАКАМІ, Х. (Харукі). 1Q84: Кн. 1. Вип. 2 / Харукі Муракамі. — Харків: Фоліо, 2011. — 506 с.
 
МУРАКАМІ, Х. (Харукі). 1Q84: Кн. 3 / Харукі Муракамі. — Харків: Фоліо, 2011. — 544 с.
 
МУРАКАМІ, Х. (Харукі). 1Q84: Книга 1. Книга 2. Книга 3. (комплект із 3 книг) / Харукі Муракамі. — Харків: Фоліо, 2011. — 1496 с.
 
Роман у трьох томах японського письменника Харукі Муракамі — це книга про пошук психологічної опори у світі розмитих орієнтирів. Головні герої книги дівчина-інструктор фітнес-клубу Аомаме і вчитель математики Тенго. Оповідь ведеться від третьої особи. Загальна фабула будується на темах віри і релігії, кохання і сексу, зброї і домашнього насилля, убивства за переконаннями і суїциду, духовної прірви між поколіннями батьків і дітей. Усе це переплетено у детективному сюжеті роману, де події відбуваються у двох паралельних реальностях: Токіо 1984-го і Токіо, за висловлюванням головної героїні Аомаме, «незрозуміло якого (1Q84)» року.
 
НЕЙРІНК, Ж. Манускрипт гроба Господнього / Жак Нейрінк. — Харків: Фоліо, 2011. — 416 с.
 
Лауреат Нобелівської премії з фізики Тео де Фюллі, головний герой роману Жака Нейринка «Манускрипт гробу Господнього», починає робо­ту, яка має на меті вивчити всі питання, що пов’язані з датуванням Туринської плащаниці. Та з кожним кроком відкриття заводять набагато далі, ніж уявляв собі вчений, вони ставлять під сумнів самісінькі засади християн­ства. Це спонукає церкву до рішучих змін, до нового прочитання євангельських заповідей. Загадка розв’язується, та після кожного відкриття знову постають нові запитання…

РАБЛЕ, Франсуа. Ґарґантюа та Пантаґрюель : [роман] / Франсуа Рабле ; пер. зі старофр. [А. Перепаді]. — Харків : Фоліо, 2011. — 634 с. : іл. — (Бібліотека світової літератури. Французька література).

Сатиричний роман "Ґарґантюа і Пантаґрюель" був створений французським письменником Француа Рабле в XVI сторіччі. Проте ця книжка не старіє, бо нікуди не зникають людські вади. Втім, так само вічними є доброта і щирість. Тож веселі історії про мудрих великодушних велетнів Ґарґантюа та Пантаґрюеля, які перемагають дурисвітів, ненажер і кривдників, потішають юного читача. 
 
УКРАЇНКА, Леся. Лісова пісня. — Харків: Фоліо, 2011. — 635, [1] с.: іл. — (Шкільна бібліотека української та світової літератури).
 
До видання увійшли вибрані вірші, поеми та драматичні твори Лесі Українки (справжнє ім’я Лариса Петрівна Косач, 1871–1913) — геніальної поетеси і драматурга, чиї твори стали класикою української літератури. За словами М.Стельмаха, «колискою самобутньої поезії й драматургії Лесі Українки були зелені низинні ліси Волині, розвоєм поезії і драматургії Лесі Українки стала вся наша планета сподівань, бо до верхів’я людського духу сягнуло нетлінне слово творця!».
 
Ярославів Вал (Київ)
 
ЄШКІЛЄВ, Володимир. Тінь попередника. — Київ: Ярославів Вал, 2011. — 393 с.
 
Провести читача по межі — улюблений прийом майстра Володимира Єшкілєва. Саме на межі між наукою і фантастикою тримає своїх прихильників автор. Письменник захоплює, заворожує фантастичністю сюжету, в якому є все, на всі смаки, на всі бажання автора і його читача.
Роман «Тінь попередника» Володимира Єшкілєва — перший з трилогії «Фаренго» (планети з сузір'я Оріона), що виходить в серії інтелектуальних романів «Червоне та чорне» — є прикладом абсолютної та позажанрової інтеграції почуттів, відчуттів і вчинків. Бо що є реальністю, а що фантастикою — на це навряд чи хтось може відповісти однозначно.
В новому романі автор пропонує нам світ, який змушує згадати науково-фантастичні епопеї 60-70-их років минулого століття. Назад, до зорельотів і героїв азімовських "Космічних течій" і "Фонду"? Можливо, Єшкілєв відчув нову тенденцію у світовій літературі, котра уже стомилась від драконів, ельфів і гномів.
 
ЩЕРБАК, Юрій. Час смертохристів. Міражі 2077 року / Юрій Щербак. — К.: Ярославів вал, 2011. — 480 с.
 
Це роман, якого в нашій літературі ще не було. Роман, якого нам дуже не вистачало. «Час смертохристів (Міражі України 2077)» — не просто політична антиутопія, хрестоматійний трилер. Це концентрація і художня кристалізація небезпечних тенденцій політичного життя України та й усього світу. За вигадливим авторським гротеском і подеколи фантастичними ситуаціями виразно проглядає реальна масштабність можливих геополітичних потрясінь. Широко цитовані таємні документи розкривають цинізм і подвійні стандарти світової політичної сцени. Роман Ю.Щербака — багатоплановий; у його динамічній, карколомній фабулі поєдналися пригодницько-розвідувальна лінія, дивовижна любовна історія генерала військової розвідки України й загадкової жінки зі США (за якою стоїть велика таємниця), а також релігійна війна, що її розв’язали так звані смертохристи. Роман цей — про крах диктаторського режиму в Україні. Про загрозу зникнення української нації та державності. Про глобальні світові виклики українській людині й Українській державі. Це твір «на рівні партитур» Орвелла, Гакслі, які застерігали світ від страшних небезпек. Гадаю, що Щербак, як і ці видатні письменники, вельми далекий од марень про лаври Кассандри. Не про те йому йдеться. Йдеться про те, що Україна щодалі виразніше постає перед загрозою. Про те, що вона летить у прірву, в якій палахкотить інфернальний вогонь...
Категорія: Новини видавництв - 2011 | Переглядів: 1543 | Додав: argo-unf | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Календар новин
«  Листопад 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Пошук
Друзі сайту
  • українська космічна поезія
  • сторінка письменника-фантаста
  • Олексія Кацая
сторінка письменника-фантаста
Віктора Савченка
персональний сайт
письменника-фантаста
Віктора Савченка
сайт письменника-фантаста
Ігоря Желема
сайт письменника-фантаста
Олекси Палійчука
письменника-фантаста
Олександра Левченка
письменника-фантаста
Тимура Литовченка
сайт україномовного мережевого
перекладу фантастики
україномовний сайт-дайджест
сучасної короткої фантастики
сайт Київського клубу
любителів фантастики
україномовний сайт мережевого конкурсу
фантастичних оповідань
інформаційно-літературний сайт
сайт журналу подорожей, пригод та фантастики
Статистика

Онлайн всьго: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Аргонавти Всесвіту © 2024