Чи є наступні книги фантастикою?
| |
Bobua | Дата: Неділя, 06.02.2011, 22:38 | Повідомлення # 1 |
Адмірал
Група: Перевірені
Репутація: 2
Статус: Offline
| Фелікс Зальтен Бембі лісова казка там тварини розмовляють і не безглуздо, як то заведено в казках, а краще, аніж деякі люди ... також розмовляють листочки на деревах, щоправда цьому присвячено лише пару сторінок... чомусь
Всесвіт повен несподіванок — переважно неприємних / з книги: Девід Герролд — День прокляття (Війна проти Кторру -2)
|
|
| |
argo-unf | Дата: Понеділок, 07.02.2011, 18:15 | Повідомлення # 2 |
Admin
Група: Адміністратори
Репутація: 7
| Quote (Bobua) лісова казка Хм...
|
|
| |
Bobua | Дата: Вівторок, 08.02.2011, 14:53 | Повідомлення # 3 |
Адмірал
| Quote (argo-unf) Quote Quote (Bobua) лісова казка Хм... зовсім-зовсім "хм..."??? Може він просто не знав, що фантастика існує, бо в ті часи такого слова не було? До речі, людина там у нього зображена так, як нині - злі прибульці
Всесвіт повен несподіванок — переважно неприємних / з книги: Девід Герролд — День прокляття (Війна проти Кторру -2)
|
|
| |
argo-unf | Дата: Середа, 09.02.2011, 01:31 | Повідомлення # 4 |
Admin
| Quote (Bobua) зовсім-зовсім "хм..."??? Може він просто не знав, що фантастика існує, бо в ті часи такого слова не було? Боюся, якщо ми будемо зараховувати до фантастики все, чого немає в реальності і що має елемент нереальності, дуже скоро цей сайт утратить своє призначення, бо будуть тут і історія, і всі інші науки, і всі казки, легенди і міфи, і навіть діагнози та історії хворіб пацієнтів психіатричних клінік . Так що питання про визначення власне фантастики залишається в силі.
|
|
| |
Bobua | Дата: Субота, 26.02.2011, 23:52 | Повідомлення # 5 |
Адмірал
| Quote (argo-unf) Боюся, якщо ми будемо зараховувати до фантастики все, чого немає в реальності і що має елемент нереальності, дуже скоро цей сайт утратить своє призначення, бо будуть тут і історія, і всі інші науки, і всі казки, легенди і міфи, і навіть діагнози та історії хворіб пацієнтів психіатричних клінік ха... то, здається, Ви таке почали в темі "альт. іст." пригадуєте "історію про первісних людей"?
|
|
| |
argo-unf | Дата: Понеділок, 28.02.2011, 00:04 | Повідомлення # 6 |
Admin
| Quote (Bobua) ха... то, здається, Ви таке почали в темі "альт. іст." Лихий попутав... Хоча це все ж не одне й те саме.
|
|
| |
Nick | Дата: Вівторок, 01.03.2011, 00:03 | Повідомлення # 7 |
Адмірал
Репутація: 5
| Quote (argo-unf) Лихий попутав... Хоча це все ж не одне й те саме А я за те, щоб деякі з, так званих, історичних творів розмістити на сторінках "АБ". НЕ все так просто з альтернативною історією. Ось роман Сергія Кремльова "Коли б Гітлер не напав на СРСР" — фантастика це, чи ні? Могло ж бути таке, що після спільного параду військ Німеччини та СРСР в Бресті ми б побачили й парад в Делі. А книги Івана Білика - відомого українського письменника, автора найсенсаційніших історичних романів радянських часів «Меч Арея» (1972) і «Похорон богів» (1986) — все ж — історичні це романи чи фантастичні (читай: чи це альтернативна історія?). Відразу після видання обидві книги стали бестселерами, їх читали, передаючи з рук у руки. Усіх зачарував далекий світ наших пращурів, невідомий і загадковий, у який до Івана Білика ніхто з письменників не зважувався заглянути. Автор зумів зацікавити читачів завдяки сміливим історичним гіпотезам, власній концепції походження українців. У романі «Меч Арея» Іван Білик стверджує, що літописні «гуни» - це слов'яни й безпосередні предки українців, а їхній легендарний цар Аттіла - київський князь Гатило. Стрімкий сюжет, захоплюючі пригоди героїв, цікаве героїчне і водночас драматичне життя київського володаря Богдана Гатила, який підкорив увесь континент, втримує цікавість і приваблює нових читачів. У романі історія нашого народу подовжується на півтисячоліття вглиб віків, хоча нас переконували, що нібито предки українців з'явились на світ тільки в X сторіччі. Автор піддавався критиці відомих істориків за відступ від усталених в історіографії поглядів, вони його твори назвали фантастикою. Так ми будемо більшими знавцями історії, ніж відомі вченні — і також заперечимо право Білика знаходитись на сайті "АВ", чи все ж погодимося, що Білик нафантазував достатньо, щоб з задоволенням розмістити його твори в "АВ". Поділіться своїми думками. Можна було б згадати і книги Генрика Сенкевича "Quo vadis" (про життя перших християн у Римі за правління кесаря Нерона) та "Бен Гур" Л. Волеса (історія легендарного героя іудеїв).
|
|
| |
argo-unf | Дата: Вівторок, 01.03.2011, 23:01 | Повідомлення # 8 |
Admin
| Quote (Nick) Поділіться своїми думками. Здається, я вже десь висловлювався на цю тему. Припущення Білика настільки сміливі, а фантазія настільки нестримна , що можна сміливо зараховувати його до історичної НФ (за великим рахунком, навіть не до альтернативки). До згаданих Вами я б іще додав "Не дратуйте грифонів" (усі скіфи - це слов'яни, хоч, на мій погляд, тут явний перегин - суперечить хоча б даним археології). Є ще "Цар, народжений собакою" - підозрюю, з тієї ж опери, але ще не спромігся прочитати... І ще таке. Оповідання Мері Стюарт про Мерліна чомусь відносять до фантастики, хоча самої фантастики там кіт наплакав, зате повно отого самого, що є в Білика. От тільки що сказав би сам Білик про зарахування його романів до фантастики???
|
|
| |
Bobua | Дата: Понеділок, 28.03.2011, 17:11 | Повідомлення # 9 |
Адмірал
| Quote (argo-unf) Боюся, якщо ми будемо зараховувати до фантастики все, чого немає в реальності і що має елемент нереальності, дуже скоро цей сайт утратить своє призначення, бо будуть тут і історія, і всі інші науки, і всі казки, легенди і міфи, і навіть діагнози та історії хворіб пацієнтів психіатричних клінік . Так що питання про визначення власне фантастики залишається в силі. Дійсно :), при бажанні, елементи нереальності мож знайти навіть у 100% "реальному" творі Бо хіба ж справжні імена й події дають гарантію 100% справжності??? Нмсд, навіть вибір автором слів для вираження думок вже змінює реальність Quote (Nick) А я за те, щоб деякі з, так званих, історичних творів розмістити на сторінках "АБ". НЕ все так просто з альтернативною історією. Тому, якщо вже додавати, то, думаю, варто передбачити розбиття за ступенем "нереальності" Але як її виразити в цифрах??? Тоді, мабуть, простіше всі "історії" сортувати за часом дії і "розгалуження" - з цих даних вже можна мати якісь здогади... кожному свої... А "для доісторичних часів" варто вказувати чи є у творі "артефакти", які й досі чомусь не викопали Додано (28.03.2011, 17:11) --------------------------------------------- Книжки Дена Брауна Зокрема щойно прочитав "Янголів і демонів", а до того "Точка обману". У мене була навіть думка писати відгук у відповідній темі, але почав думати, чи ж є вони фантастикою????? І навіть наявність їх у книгоописі Арго мене не заспокоїла :(. "Точка обману" десь "назвалась", здається "політичним трилером". Втім, можна було би назвати її, напр., наук. фантастикою, бо автор пише про якісь неймовірні технології і т.д., але проблема в тому, що виникають сумніви щодо або "науковості" або "фантастичності" тих технологій :(. По-перше, автор не намагається видати їх за фантастичні :(. Але і щодо справжності сумнів у мене зародився, коли було написано (стр 253) про вдосконалену (в середині 80-х) підводну акустичну систему, яка "покривала всю планету... суперкомп'ютери зафіксують аномальну послідовність звуків в одному з ... гідрофонів". Де була вся ця система коли нещодавно загинуло безліч японців після землетрусу-цунамі...??? Згодом мене дуже занепокоїли відгуки про повну недостовірність інфо Брауна про криптографію (на сайті БукКлубу для книги "Цифр Фортеця") А у "Янголів і демонів" я виявив такі от інженерні "безглуздощі": "86: Магніти (електро) атоматично перемикаються на батарею, якщо від'єднати контейнер від основного джерела струму... батареї вистачає на 24 години", але це ще не страшно... Значно дикішшою є наступна інфо: "99стр: ... Ніхто не зможе відтворити зарядний пристрій за такий короткий час. Тільки на інтерфейс пішло би кілька тижнів. Фільтри потоку, сервокотушки, блок регулювання потужності - і все це має бути підлаштоване під електроенергію на місці встановлення." Вже це мене "вбило", бо якщо "контейнер" живиться від акумуляторної батареї, то все що треба зробити - подати на +/- контакти акума зарядний струм... причому згодиться майже будь-який зарядничок (всі пульсації поглинає акум) з маленьким вихідним стумом... Але остаточно автор "добивав" мене тим, як розважався з "контейнером" за пару хвилин до кінця тих 24 годин... Бо навіть якби споживання струму від акума було повністю незмінним, і навіть якби ми виміряли ємність акума перед випробуванням, і навіть якби ми знали умови (темп., вологість), то й тоді не змогли би передбачити час повного вичерпання аж з такою точністю... А він зміг :). І я впевнений, що це не фант-а... Бо яким би не був фант-світ, я не можу уявити, щоби його інженери так безглуздо робили "вибухівку" :))). Тому я навіть не можу зрозуміти, куди ці книги "віднести". Автор, схоже, наполягає, що саме такими є дійсність/історія. Нмсд, фантастика має чогось корисного/мрійливого людину вчити, а ці книги, таке враження :(, "дебілізують" фальшивою інфо, причому поданою в захопливій формі. Та... правду писав Бірн в книзі "Гребля", що у газетярів має бути не лише наук. редактор, а й інженерний..., щоби не писали нісенітностей. Але хто зможе худ. письменників зобов'язати до такого редагування?????????
Повідомлення відредагував Bobua - Неділя, 06.03.2011, 23:41 |
|
| |
argo-unf | Дата: Вівторок, 29.03.2011, 00:09 | Повідомлення # 10 |
Admin
| Це спільна біда сучасної маскультури. Чув по радіо відгуки фахівців про "Код да Вінчі" - кажуть, також викликає лише посмішку, хоч написано наукоподібно. Але це все ж невисокого штибу фантастика, тобто маємо те, що маємо. Наші літературні велети ще ростуть .
|
|
| |
Bobua | Дата: Середа, 30.03.2011, 13:09 | Повідомлення # 11 |
Адмірал
| Quote (argo-unf) Це спільна біда сучасної маскультури. Чув по радіо відгуки фахівців про "Код да Вінчі" - кажуть, також викликає лише посмішку, хоч написано наукоподібно. Але це все ж невисокого штибу фантастика, тобто маємо те, що маємо. Наші літературні велети ще ростуть Прикро, що сам автор, здається, навіть не натякає на фантастичність . І, врешті-решт, людина може навіть якось сподіватись на описані технічні подробиці, а виявиться, що то не лише нереальне/неіснуюче, а й взагалі нежиттєздатне. Як же ж це не схоже на те, що, напр., розповідали про дивовижний дар передбачення А. Кларка (зд., навіть в теленовинах - одразу по його смерті: про втілення у життя його ідей, зокрема технічних). Втім, краще вже дійсно Брауна записати в фант-у, щоби у людей хоч були сумніви щодо там написаного
Повідомлення відредагував Bobua - Середа, 30.03.2011, 13:12 |
|
| |
argo-unf | Дата: Середа, 30.03.2011, 23:55 | Повідомлення # 12 |
Admin
| Атож. Щопрада, не знаю, чи виграє від цього фантастика . Порявняти Кларка з Брауном якось рука не піднімається, хоч їхні тиражі неспівмірні. Дуиати сучасній пастві неохота, подавай динаміку.
|
|
| |
Bobua | Дата: Субота, 02.04.2011, 20:58 | Повідомлення # 13 |
Адмірал
| Quote (argo-unf) Атож. Щопрада, не знаю, чи виграє від цього фантастика . Порявняти Кларка з Брауном якось рука не піднімається, хоч їхні тиражі неспівмірні. Дуиати сучасній пастві неохота, подавай динаміку. До речі, про порівняння... Мав необережність прочитати уривок зі Стівено-Кінгівської книги "під куполом" (чит. на сайті "БукКлубу")... Який же то морок . Неймовірно, наскільки ж то не схоже на "прототип", бо Кліфорд Саймак книгу "Все Живе" написав, здається раніше. І виникла думка: як мож припускати, що ті хто набув вміння і можливості встановлювати такий купол, перебуватиме на такому низькому моральному рівні як у Кінга??? От перечитав уривок з Саймака (перші стр) і всього ж ніби вдосталь: і пристойності, й напруженості. А Кінг, таке враження, "патологоанатом" за покликанням... ближче до теми Якщо вже пан Браун фантаст, то може і Євгена Є сюди ж додамо? Навіть в перших двох книгах я дивувався неймовірності деяких його "технічно-програмних рішень". Причому вони мені здавались не стільки брехнею чи нерозумством, скільки фантастикою Чит.: http://www.ukrcenter.com/%D0%A4%....C-%D1%8 2%D0%B0%D0%BA%D0%B5-%D0%A2%D0%B0-%D1%89%D0%B5-%D0%B9-%D1%87%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0-%D0%BC%D0%BE%D0%B2%D0%B0 (якщо посилання не діє, то можна гуглі згодувати слова "Втім, хочу відзначити, що тут вже навіть мене [далекого від банків ] почали дивувати описані системи захисту банків") А якщо вже перші його книги і не зараховувати, то зверніть увагу на останню ("голодні пси сенсацій") - там явно пригадую якусь містику, причому в розумних кількостях (шоби не дратувало). Напр.: Quote ... Я бачив Плаща, що розвалився на дві частини, кожна з яких стала ще одни Злом ... Та й описи життя там теж були якісь дивні (наче "постапокалітичний" світ інколи!).
Повідомлення відредагував Bobua - Субота, 02.04.2011, 21:02 |
|
| |
argo-unf | Дата: Субота, 02.04.2011, 23:50 | Повідомлення # 14 |
Admin
| Quote (Bobua) А Кінг, таке враження, "патологоанатом" за покликанням... Дивно, Кінга останнім часом почали якраз хвалити критики. Може, треба перечитати весь твір, який, пригадую, та іще цеглина. Quote (Bobua) А якщо вже перші його книги і не зараховувати, то зверніть увагу на останню ("голодні пси сенсацій") - там явно пригадую якусь містику, причому в розумних кількостях (шоби не дратувало). Раз так, давайте реквізити книги - розмістимо в Книгоописі. Читати будь-що я зараз не маю змоги - завис на Мантикорі . Отам точно є твори, які бозна куди відносити...
|
|
| |
Bobua | Дата: Неділя, 03.04.2011, 19:59 | Повідомлення # 15 |
Адмірал
| Quote Quote Quote (Bobua) А якщо вже перші його книги і не зараховувати, то зверніть увагу на останню ("голодні пси сенсацій") - там явно пригадую якусь містику, причому в розумних кількостях (шоби не дратувало). Раз так, давайте реквізити книги - розмістимо в Книгоописі. Читати будь-що я зараз не маю змоги - завис на Мантикорі . Отам точно є твори, які бозна куди відносити... УДК і ББК Вам, мабуть і не тре Євген Є. Є11 Голодні пси сенсацій: Роман - К., Зелений пес, "Гамазин" 2006. 608с. (то формат 70х90/32) Може тижні через два почитаєте кілька уривків (до того часу я мав би з тим впоратись, поки відпочиватиму від Інету :)), щоби переконатись, що то таки містика?
|
|
| |
|