Чому так неекономно використовуються Сонця?
| |
Bobua | Дата: Неділя, 22.05.2011, 00:00 | Повідомлення # 1 |
Адмірал
Група: Перевірені
Репутація: 2
Статус: Offline
| Чому так неекономно використовуються Сонця? Куди дивляться попередні Всесвітяни :) Є, начебто :), Всесвіт. У ньому купа Сонць (їх мож побачити, напр., десь за містом - вдають з себе зірки :). Таким чином, найбільша частина їхньої енергії минає нечисленні навколишні планети (й решту космо-пилу)) й марнується фактично лише на те, щоби ми могли вряди-годи їх побачити (якщо колись таки втрапимо за місто...) Закономірно постає питання: невже всі розумні істоти з таким змирилися? У Боба Шоу, у книзі "Орбітсвіль" сферою оточили Сонце, а люди живуть на внутрішній поверхні. Площі, зрозуміло, неспівставні з нашими :). Можливо навіть, що на всіх вистачило Слушно припустити, що жителі попередніх "версій" Всесвіту (ті, які дожили донині) теж мали би мати такі місцини (а хіба не безглуздіше жити млрд років у формі "чистої думки" в доволі-таки непривабливому згаслому Всесвіті???) за межами нашого безмежного Всесвіту. Крім того, вони мали би набирати собі Сонць про запас (на оті ж таки мертворні часи: до й після створенняя Всесвіту) - що у нас мало би відображатись згасанням зірок або й цілих скупчень. Але чи є свідчення такого згасання?
Всесвіт повен несподіванок — переважно неприємних / з книги: Девід Герролд — День прокляття (Війна проти Кторру -2)
|
|
| |
argo-unf | Дата: Неділя, 22.05.2011, 23:42 | Повідомлення # 2 |
Admin
Група: Адміністратори
Репутація: 7
| Ну, ідея про сферу Дайсона не нова, і придумана навіть не фантастами, а тим-таки Дайсоном . Я, щоправда, не знаю, чи можливо створити саме сферу, чи простіше - як у Ларрі Нівена - просте кільце.
|
|
| |
Bobua | Дата: П'ятниця, 17.06.2011, 23:57 | Повідомлення # 3 |
Адмірал
| Quote (argo-unf) Ну, ідея про сферу Дайсона не нова, і придумана навіть не фантастами, а тим-таки Дайсоном biggrin . Сподіватимемось, звісно, що той Дайсон дійсно сам придумав (чи хоча б наснив... хоча варто би згадати, що фантасти думають про сни, інтуїцію і т.п.) Але, нмсд, припускати, що він був перший, якось, скажімо так, надто самовпевнено Це мало би, щонайменше, означати що наш Всесвіт перший. А чого би то раптом???
Quote Я, щоправда, не знаю, чи можливо створити саме сферу, чи простіше - як у Ларрі Нівена - просте кільце. Яке саме кільце? Кільце з планет чи суцільне?
Бо, згоден, що сферу буде "складнувато": 1) Як створити тяжіння? Якщо обертанням, то всюди за межами екватора буде незручно навіть стояти А що та відцентрова сила робитиме з зовнішньою оболонкою і подумати страшно. Відпадає... прямо й переносно 2) Нерухома оболонка значної товщини? Але ж де взяти стільки матеріалу Таким чином, нам зарано створювати сферу (поки не закрита тема про антигравітацію )
Але питання, чому її НЕ(?) створили кілька трильйонів років тому й чому НЕ(?) користуються і досі залишається відкритим
Всесвіт повен несподіванок — переважно неприємних / з книги: Девід Герролд — День прокляття (Війна проти Кторру -2)
Повідомлення відредагував Bobua - Субота, 18.06.2011, 00:07 |
|
| |
argo-unf | Дата: Субота, 18.06.2011, 15:47 | Повідомлення # 4 |
Admin
| Quote (Bobua) Яке саме кільце? Кільце з планет чи суцільне? Суцільне. Значної товщини. І огорнуте атмосферою. А от технічні характеристики вже призабув . Дивіться "Світ-кільце" Ларрі Нівена плюс кілька його продовжень.
|
|
| |
Bobua | Дата: Понеділок, 20.06.2011, 14:54 | Повідомлення # 5 |
Адмірал
| Quote (argo-unf) Суцільне. Правильно. Так економніше
Quote (argo-unf) Значної товщини. щоби люди з нього не "обсипалися"
Quote (argo-unf) І огорнуте атмосферою. та... куди ж без неї.
Єдине, що мене трохи непокоїть: яким буже тяжіння (особливо напрямок)? Бо де той "цент маси" визначитись важко. Втім, сподіваюсь, що все буде добре .
Здавалося б переваги, порівняно до сфери, є (видно зорі: людність не буде вироджуватись і збереже пристосованість до Космосу), але як бути з температурами??? Втурішній бік кільця прогрітий, але ж на зовнішньому, мабуть, і вуглекислий газ замерзатиме... А це, згідно фант.творів Лейнстера - прямий шлях до стрімкого падіння температури до абс. нуля. Хоча лижні подорожі в скафандрах будуть, мабуть, незабутні :)))
|
|
| |
argo-unf | Дата: Понеділок, 20.06.2011, 23:01 | Повідомлення # 6 |
Admin
| Quote (Bobua) Здавалося б переваги, порівняно до сфери, є (видно зорі: людність не буде вироджуватись і збереже пристосованість до Космосу), але як бути з температурами??? Втурішній бік кільця прогрітий, але ж на зовнішньому, мабуть, і вуглекислий газ замерзатиме... Але, мабуть, гостей з незвички нудитиме . Уявіть собі, що над вами здіймаються простори, ладні, здається, зсунутися вам на голову . Зате видно на тисячі кілометрів у обидва боки. Що ж до Нівенівського кільця, то там населений лише внутрішній бік, певно, якось ізольований від зовнішнього. А обабіч, пригадую, стіни на кшталт фортечних, лише гігантських розмірів. Так що там кільце - щось на зразок закільцьованої картонної коробки, прикритої атмосферою.
|
|
| |
Bobua | Дата: Вівторок, 05.07.2011, 15:32 | Повідомлення # 7 |
Адмірал
| Quote (argo-unf) Уявіть собі, що над вами здіймаються простори, ладні, здається, зсунутися вам на голову surprised . Зате видно на тисячі кілометрів у обидва боки. Нє... не уявляю Тим більше - у мене короткозорість
Справа в тому, що, нмсд, кривизна поверхні буде на порядки менша, аніж, напр., на нашій "кульці" . Мені навіть не хочеться наразі рахувати співвідношення радіусів - настільки то буде страшна цифра! (але мабуть, таки порахую). Чи ж можливо щось побачити на відстанях у тисячі й т.д. км??? Мені навіть захотілось перечитати Шоу, щоби знайти його думку з цього приводу
Бо от, прочитав у Вікіпедії, що нібито в ясну погоду з Гір видно Львів. Маю сумніви, що аж така прозора погода буває дійсно часто :).
Але відстутність ночі, а особливо сутінків і світань, зробить життя в сфері зовсім вже непривабливим, "монотонним ". Бо якшо я вже нині в мандрах влаштовуюсь спати так (з певним ризиком для життя, до речі якщо "блискавкуватиме" і незручностями від вітру...), щоби бачити західне Сонце й, щонайменше, мати змогу за лічені секунди добігти зранку до східного, то всередині сфери я довго не протримаюсь
Відтак, якщо припустити, що подальший розвиток цивілізації зробить легким доступ до енергій неспівставно потужніших за сонячні, то, мабуть, зручніше ("комфортніше" ) таки жити на традиційних планетах . Таки, мабуть, доведеться читати єдиного експерта :), щоби зрозуміти задля чого ж люди перекочували в той ОрбітсВілль????
Повідомлення відредагував Bobua - Вівторок, 05.07.2011, 15:35 |
|
| |
argo-unf | Дата: Вівторок, 05.07.2011, 23:31 | Повідомлення # 8 |
Admin
| Quote (Bobua) задля чого ж люди перекочували в той ОрбітсВілль???? Гм... Біда навчить . Але я не думаю, що до кільця чи сфери дійде справа. Коли людство навчиться миттєво долати міжзоряні відстані й опанує астроінженерію, то зможе дозволити собі жити там, де заманеться, причому в щонайкомфортніших умовах... А от коли наша Система відгороджена від решти космосу якимсь непроникним бар'єром, як про це йдеться у непам'ятаювжеякому творі, тоді, звісно, доведеться викручуватися... в кільце чи й сферу...
|
|
| |
Bobua | Дата: Четвер, 07.07.2011, 15:32 | Повідомлення # 9 |
Адмірал
| Quote (argo-unf) А от коли наша Система відгороджена від решти космосу якимсь непроникним бар'єром, схоже на "КриштоСфери" (читав як "хрустасфери"), але там було таки інакше (сфери легко розбивались зсередини і зовсім ніяк --- ззовні... зі зрозумілих причин, особливо як для людей ).
Але в описаному Вами варіанті дійно: навіть знати про існування інших зірок шкідливо для здоров'я
Отже, як висновок, можу припустити, що навколосонячні сфери --- лише як в'язниці для всіх істот, що вже дістались до нормального (невичерпного) "поточища" енергії.
|
|
| |
argo-unf | Дата: Четвер, 07.07.2011, 22:33 | Повідомлення # 10 |
Admin
| З іншого боку, для нащадків таки колись постане проблема: що робити, скажімо, з такою малопотрібною в Системі озією, як Юпітер чи інші гіганти. Якщо не на сферу чи кільце їх роздрібнити, то як? Пригадую, Г. Гуревич пропонував у свій час більш простий варіант: розкололи нащадки Уран на кавалки, й наштампували штучних планет, котрі вивели на оптимальні навколосонячні орбіти. В Г. Альтова взагалі супероригінальний проект: розпорошити Юпітер на газ, щоб навколо Сонця виник гігантський атмосферний пузир. У ньому можна було б пересуватися, скажімо, на звичних літаках, оскільки значна розрідженість газу та невагомість забезпечили б чималу швидкість плюс пальне - просто за бортом. Я, щоправда, вже трохи підзабув деталі, але твір називається "Третє тисячоліття" (незакінчена повість).
|
|
| |
Bobua | Дата: Субота, 09.07.2011, 15:32 | Повідомлення # 11 |
Адмірал
| Quote (argo-unf) З іншого боку, для нащадків таки колись постане проблема: що робити, скажімо, з такою малопотрібною в Системі озією, як Юпітер чи інші гіганти. Якщо не на сферу чи кільце їх роздрібнити, то як? от скажете ж таке Та Юпітер --- то настільки файне для життя місце , що щойно ми його дістанемось, то всі туди й переїдемо жити (подробиці --- в одному з розділів роману "Місто" Саймака; я його зустрічав навіть окремим уривком!) А чом би й ні... площі має вистачити, а до того часу й люди мали би навчитись плодитись НЕ бездумно --- бо для такого ж, мабуть, будь-яких "сфер" не вистачить .
|
|
| |
argo-unf | Дата: Субота, 09.07.2011, 18:25 | Повідомлення # 12 |
Admin
| Quote (Bobua) Та Юпітер --- то настільки файне для життя місце Та я не проти, але коли підтвердиться, що це таки газова куля, та на додачу ще й зародок майбутної зорі... Не надто комфортне місце як для людини. А тому - в розхід його! Хоча б так, як у "Космічній одісеї" А. Кларка.
|
|
| |
Bobua | Дата: Понеділок, 11.07.2011, 11:30 | Повідомлення # 13 |
Адмірал
| Quote (argo-unf) Quote (Bobua) Та Юпітер --- то настільки файне для життя місце
Та я не проти, але коли підтвердиться, що це таки газова куля, та на додачу ще й зародок майбутної зорі... Не надто комфортне місце як для людини. А тому - в розхід його! biggrin Хоча б так, як у "Космічній одісеї" А. Кларка. От і Саймак теж не вірив, що Ви одразу повірите. Тому й "винайшов" якийсь пристрій для полегшення взаєморозуміння людей. От тоді одразу й спрощується передача особливих вражень про гори замезлих газів і водопади рідких. Жити, звісно ж доведеться не в початковому тілі людини, але воно, як я пам'ятаю, того варте. Цікаво: а чи ж там видно зірки???
|
|
| |
argo-unf | Дата: Вівторок, 12.07.2011, 23:25 | Повідомлення # 14 |
Admin
| Вельми сумніваюся. Крізь метанові-бо хмари? До речі, падіння в Юпітер досить зримо змалювали Стругацькі в "Шляху на Амальтею". То там не лише хмари, але й літаючі скельні поля і цілі гірські хребти. А що далі вглиб, то все густіше... Трохи зацікавити може хіба що гіпотеза Кларка про те, що на дні газового юрітеріанського океану - величезне тверде ядро у вигляді кристалу алмаза завбільшки з Землю! Та все одно без людської подоби жити там я б категорично відмовився. Бо я ретроград, знаєте...
|
|
| |
Bobua | Дата: Четвер, 12.01.2012, 20:24 | Повідомлення # 15 |
Адмірал
| Я зд., збагнув чому мене ця ідея мучила Є таки підступ!!! :))
У якомусь оповіданні (повість?) читав про життя планети без ночі (з купою Сонць ) І про згубні наслідки для людей заходу всіх світил одночасно...
То чому ж тоді Шоу писав, що його люди потім можуть бути розселені з орбітсвіля (постійний день без натяку на зірки!!!) на прості планети?????
|
|
| |
|