argo-unf | Дата: П'ятниця, 30.10.2009, 00:27 | Повідомлення # 16 |
Admin
Група: Адміністратори
Репутація: 7
Статус: Offline
| Розум - сташна штука!
|
|
| |
DonQuixoteLeopoliensis | Дата: Понеділок, 02.11.2009, 02:18 | Повідомлення # 17 |
Курсант
Група: Користувачі
Репутація: 0
| А мені згадались квіти-носії добра у Всесвіті у Олеся Бердника. А на рахунок розумності рослин -- "найрозумнішими" є виткі рослини -- у них найрозвиненіші "нервові судини" (забув, як та штука по-вченому називається). На власні очі доводилось спостерігати "розумність" монстери. Як ця рослина пристосовується до зміни світла, які геометричні рішенння... Ні одному математикові таке не під силу!
|
|
| |
argo-unf | Дата: Понеділок, 02.11.2009, 23:35 | Повідомлення # 18 |
Admin
Група: Адміністратори
Репутація: 7
| Ви мені нагадали ще "Незвичайну орхідею" Г. Уеллса, але в контекмті "квіти - носії зла" , бо тут вона зображена як рослина-вампір. Щоправда, тут мова вже не про розум, а про можливість рослини "осмислено" рухатися...
|
|
| |
Bobua | Дата: Четвер, 05.11.2009, 14:46 | Повідомлення # 19 |
Адмірал
Група: Перевірені
Репутація: 2
| Quote (DonQuixoteLeopoliensis) Як ця рослина пристосовується до зміни світла, які геометричні рішенння... Ні одному математикові таке не під силу! Ха! Дійсно, Ви мені нагадали, що за своєю гігінтоманією я зовсім знехтував листочками: Листопад (уривки з творів) Знайшов гарний уривок, присвячений листопаду, в Лісовій Казці Фелікса Зальтена: Quote Бембі ... І Бембі поволі рушив у лісову гущавину. З велетенського дуба, що стояв край лугу, опадало листя. Опадало воно й з інших дерев. Одна дубова гілляка, високо здіймаючись над сусідніми, сягала далеко понад луг. Аж на кінчику виступало два листочки. — Як усе змінилося! — сказав один листок. — Так, — підхопив другий. — Багатьох із нас не стало сьогодні вночі... Здається, на нашій гілці лишилися тільки ми з тобою. — Ніхто не відає, що чекає на нього завтра, — сказав перший. — Пам'ятаєш, як було ще тепло і світило сонечко, раптова буря або злива несла смерть багатьом із нас, ще молодим і дужим. Ніхто не відає, що чекає на нього. — Тепер сонце світить так рідко, — зітхнув другий листок. — Та не додає те світло сили. — Чи правда, — спитав перший, — чи правда, що коли нас не стане, на наше місце прийдуть інші листки, а потім ще інші?.. — Певно, що так, — прошепотів другий. — Але не варто про це думати, все одно ми цього не зрозуміємо... — І тільки дарма сумуватимемо, — додав перший. Вони трохи помовчали. Потім перший тихо, ніби сам до себе, сказав: — Але чому ми повинні опасти? Другий запитав: — А що з нами буде, коли ми опадемо? — Ми опинимося внизу... — А що там, унизу? — Хтозна, — відповів перший. — Кажуть різне, та напевно ніхто нічого не знає. Другий спитав: — А там, унизу, ми будемо що-небудь відчувати, усвідомлювати? — Хто може це сказати? Жоден з опалих листків не повертався звідти, щоб розповісти, як там... Знов залягла тиша. Потім перший листок лагідно сказав: — Не журись так, адже ти весь тремтиш... — Та ні, — відповів другий. — Я тільки злегка здригаюся. Просто не відчуваєш уже себе так міцно... — Не говорімо більше про таке, — мовив перший листок. — Гаразд... Не говорімо... — сказав другий. — Але про що ж нам тоді говорити? — Він трохи помовчав, потім сказав: — Хто з нас раніше полетить униз? — Це ще не скоро буде, — заспокоїв його перший. — Пригадаймо краще, як гарно, як прекрасно було нам раніше! Пам'ятаєш, як гріло сонце, як наливалися ми соками життя? Пам'ятаєш? А роса рано-вранці!.. А ніжні, чудові ночі... — Тепер ночі жахливі, — сказав другий листок. — І тягнуться без кінця-краю. — Нам не годиться нарікати, — лагідно мовив перший листок. — Адже ми пережили багатьох інших. — Я дуже змінився? — боязко спитав другий листок. — Анітрішечки! — запевнив перший. — Це я пожовк і зморщився, а ти й тепер такий гарний, як був. — Та годі тобі,— перебив його другий. — Ні, справді,— запально повторив перший. — Повір мені! Ти й тепер такий гарний, як першого дня. Щоправда, на тобі з'явились ледь помітні невеличкі жовті смужки, але з ними ти ще кращий. — Дякую, — зворушено прошепотів другий листок. — Я цьому не вірю... не зовсім вірю... але дякую тобі за те, що ти такий добрий. Ти завжди був до мене добрий... Я аж тепер по-справжньому це зрозумів. — Мовчи! — сказав перший і замовк сам; сум заважав йому говорити. Минали години. Над верховіттям дерев промчав холодний, мокрий вітер. — Ох... Тепер уже... — мовив другий листок. — І я... Голос його затих. Він м'яко відірвався від гілки й полинув униз. Надійшла зима. Світ невпізнанно змінився. ... Цікаво... як міські дерева ставляться до того, що їх щороку, постійно й вперто обкрадають — відбирають все опале листя... Людина, яка би знала про приватну власність лише з чуток, нмсд, і та би не стерпіла!!! Додано (05.11.2009, 14:46) ---------------------------------------------
Quote (argo-unf) Розум - сташна штука! biggrin ага... кому як не людям знати?
Всесвіт повен несподіванок — переважно неприємних / з книги: Девід Герролд — День прокляття (Війна проти Кторру -2)
|
|
| |