Аргонавти Всесвіту
сайт україномовної фантастики
[Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 2
  • 1
  • 2
  • »
Форум » Україномовний форум фантастики » Письменники-фантасти, НФ книги » Чи є наступні книги фантастикою? (визначаємо, що тре сканувати-розпізнавати :))
Чи є наступні книги фантастикою?
BobuaДата: Неділя, 06.02.2011, 22:38 | Повідомлення # 1
Адмірал
Група: Перевірені
Повідомлень: 244
Репутація: 2
Статус: Offline
Фелікс Зальтен
Бембі
лісова казка

там тварини розмовляють і не безглуздо, як то заведено в казках, а краще, аніж деякі люди biggrin
... також розмовляють листочки на деревах, щоправда цьому присвячено лише пару сторінок... чомусь biggrin


Всесвіт повен несподіванок — переважно неприємних / з книги: Девід Герролд — День прокляття (Війна проти Кторру -2)
 
argo-unfДата: Понеділок, 07.02.2011, 18:15 | Повідомлення # 2
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 936
Репутація: 7
Статус: Offline
Quote (Bobua)
лісова казка

Хм... biggrin

 
BobuaДата: Вівторок, 08.02.2011, 14:53 | Повідомлення # 3
Адмірал
Група: Перевірені
Повідомлень: 244
Репутація: 2
Статус: Offline
Quote (argo-unf)
Quote
Quote (Bobua)
лісова казка
Хм...

зовсім-зовсім "хм..."???
Може він просто не знав, що фантастика існує, бо в ті часи такого слова не було?
До речі, людина там у нього зображена так, як нині - злі прибульці biggrin


Всесвіт повен несподіванок — переважно неприємних / з книги: Девід Герролд — День прокляття (Війна проти Кторру -2)
 
argo-unfДата: Середа, 09.02.2011, 01:31 | Повідомлення # 4
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 936
Репутація: 7
Статус: Offline
Quote (Bobua)
зовсім-зовсім "хм..."???
Може він просто не знав, що фантастика існує, бо в ті часи такого слова не було?

Боюся, якщо ми будемо зараховувати до фантастики все, чого немає в реальності і що має елемент нереальності, дуже скоро цей сайт утратить своє призначення, бо будуть тут і історія, і всі інші науки, і всі казки, легенди і міфи, і навіть діагнози та історії хворіб пацієнтів психіатричних клінік biggrin . Так що питання про визначення власне фантастики залишається в силі.
 
BobuaДата: Субота, 26.02.2011, 23:52 | Повідомлення # 5
Адмірал
Група: Перевірені
Повідомлень: 244
Репутація: 2
Статус: Offline
Quote (argo-unf)
Боюся, якщо ми будемо зараховувати до фантастики все, чого немає в реальності і що має елемент нереальності, дуже скоро цей сайт утратить своє призначення, бо будуть тут і історія, і всі інші науки, і всі казки, легенди і міфи, і навіть діагнози та історії хворіб пацієнтів психіатричних клінік

ха... то, здається, Ви таке почали smile в темі "альт. іст."
пригадуєте "історію про первісних людей"? biggrin


Всесвіт повен несподіванок — переважно неприємних / з книги: Девід Герролд — День прокляття (Війна проти Кторру -2)
 
argo-unfДата: Понеділок, 28.02.2011, 00:04 | Повідомлення # 6
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 936
Репутація: 7
Статус: Offline
Quote (Bobua)
ха... то, здається, Ви таке почали в темі "альт. іст."

Лихий попутав... cool Хоча це все ж не одне й те саме.
 
NickДата: Вівторок, 01.03.2011, 00:03 | Повідомлення # 7
Адмірал
Група: Адміністратори
Повідомлень: 271
Репутація: 5
Статус: Offline
Quote (argo-unf)
Лихий попутав... Хоча це все ж не одне й те саме

А я за те, щоб деякі з, так званих, історичних творів розмістити на сторінках "АБ". НЕ все так просто з альтернативною історією. Ось роман Сергія Кремльова "Коли б Гітлер не напав на СРСР" — фантастика це, чи ні? Могло ж бути таке, що після спільного параду військ Німеччини та СРСР в Бресті ми б побачили й парад в Делі.
А книги Івана Білика - відомого українського письменника, автора найсенсаційніших історичних романів радянських часів «Меч Арея» (1972) і «Похорон богів» (1986) — все ж — історичні це романи чи фантастичні (читай: чи це альтернативна історія?).
Відразу після видання обидві книги стали бестселерами, їх читали, передаючи з рук у руки. Усіх зачарував далекий світ наших пращурів, невідомий і загадковий, у який до Івана Білика ніхто з письменників не зважувався заглянути. Автор зумів зацікавити читачів завдяки сміливим історичним гіпотезам, власній концепції походження українців.
У романі «Меч Арея» Іван Білик стверджує, що літописні «гуни» - це слов'яни й безпосередні предки українців, а їхній легендарний цар Аттіла - київський князь Гатило. Стрімкий сюжет, захоплюючі пригоди героїв, цікаве героїчне і водночас драматичне життя київського володаря Богдана Гатила, який підкорив увесь континент, втримує цікавість і приваблює нових читачів. У романі історія нашого народу подовжується на півтисячоліття вглиб віків, хоча нас переконували, що нібито предки українців з'явились на світ тільки в X сторіччі.
Автор піддавався критиці відомих істориків за відступ від усталених в історіографії поглядів, вони його твори назвали фантастикою.
Так ми будемо більшими знавцями історії, ніж відомі вченні — і також заперечимо право Білика знаходитись на сайті "АВ", чи все ж погодимося, що Білик нафантазував достатньо, щоб з задоволенням розмістити його твори в "АВ".
Поділіться своїми думками. Можна було б згадати і книги Генрика Сенкевича "Quo vadis" (про життя перших християн у Римі за правління кесаря Нерона) та "Бен Гур" Л. Волеса (історія легендарного героя іудеїв).
 
argo-unfДата: Вівторок, 01.03.2011, 23:01 | Повідомлення # 8
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 936
Репутація: 7
Статус: Offline
Quote (Nick)
Поділіться своїми думками.

Здається, я вже десь висловлювався на цю тему. Припущення Білика настільки сміливі, а фантазія настільки нестримна smile , що можна сміливо зараховувати його до історичної НФ (за великим рахунком, навіть не до альтернативки). До згаданих Вами я б іще додав "Не дратуйте грифонів" (усі скіфи - це слов'яни, хоч, на мій погляд, тут явний перегин - суперечить хоча б даним археології). Є ще "Цар, народжений собакою" - підозрюю, з тієї ж опери, але ще не спромігся прочитати...
І ще таке. Оповідання Мері Стюарт про Мерліна чомусь відносять до фантастики, хоча самої фантастики там кіт наплакав, зате повно отого самого, що є в Білика.
От тільки що сказав би сам Білик про зарахування його романів до фантастики??? shock
 
BobuaДата: Понеділок, 28.03.2011, 17:11 | Повідомлення # 9
Адмірал
Група: Перевірені
Повідомлень: 244
Репутація: 2
Статус: Offline
Quote (argo-unf)
Боюся, якщо ми будемо зараховувати до фантастики все, чого немає в реальності і що має елемент нереальності, дуже скоро цей сайт утратить своє призначення, бо будуть тут і історія, і всі інші науки, і всі казки, легенди і міфи, і навіть діагнози та історії хворіб пацієнтів психіатричних клінік . Так що питання про визначення власне фантастики залишається в силі.

Дійсно :), при бажанні, елементи нереальності мож знайти навіть у 100% "реальному" творі biggrin
Бо хіба ж справжні імена й події дають гарантію 100% справжності???
Нмсд, навіть вибір автором слів для вираження думок вже змінює реальність wink

Quote (Nick)
А я за те, щоб деякі з, так званих, історичних творів розмістити на сторінках "АБ". НЕ все так просто з альтернативною історією.

Тому, якщо вже додавати, то, думаю, варто передбачити розбиття за ступенем "нереальності" biggrin
Але як її виразити в цифрах??? wacko
Тоді, мабуть, простіше всі "історії" сортувати за часом дії і "розгалуження" - з цих даних вже можна мати якісь здогади... кожному свої... wink А "для доісторичних часів" варто вказувати чи є у творі "артефакти", які й досі чомусь не викопали smile

Додано (28.03.2011, 17:11)
---------------------------------------------
Книжки Дена Брауна
Зокрема щойно прочитав "Янголів і демонів", а до того "Точка обману".
У мене була навіть думка писати відгук у відповідній темі, але почав думати, чи ж є вони фантастикою????? sad
І навіть наявність їх у книгоописі Арго мене не заспокоїла :(.

"Точка обману" десь "назвалась", здається "політичним трилером".
Втім, можна було би назвати її, напр., наук. фантастикою, бо автор пише про якісь неймовірні технології і т.д., але проблема в тому, що виникають сумніви щодо або "науковості" або "фантастичності" тих технологій :(.
По-перше, автор не намагається видати їх за фантастичні :(.
Але і щодо справжності сумнів у мене зародився, коли було написано (стр 253) про вдосконалену (в середині 80-х) підводну акустичну систему, яка "покривала всю планету... суперкомп'ютери зафіксують аномальну послідовність звуків в одному з ... гідрофонів". Де була вся ця система коли нещодавно загинуло безліч японців після землетрусу-цунамі...???

Згодом мене дуже занепокоїли відгуки про повну недостовірність інфо Брауна про криптографію (на сайті БукКлубу для книги "Цифр Фортеця")

А у "Янголів і демонів" я виявив такі от інженерні "безглуздощі":
"86: Магніти (електро) атоматично перемикаються на батарею, якщо від'єднати контейнер від основного джерела струму... батареї вистачає на 24 години", але це ще не страшно... Значно дикішшою є наступна інфо:
"99стр: ... Ніхто не зможе відтворити зарядний пристрій за такий короткий час. Тільки на інтерфейс пішло би кілька тижнів. Фільтри потоку, сервокотушки, блок регулювання потужності - і все це має бути підлаштоване під електроенергію на місці встановлення."
Вже це мене "вбило", бо якщо "контейнер" живиться від акумуляторної батареї, то все що треба зробити - подати на +/- контакти акума зарядний струм... причому згодиться майже будь-який зарядничок (всі пульсації поглинає акум) з маленьким вихідним стумом...
Але остаточно автор "добивав" мене тим, як розважався з "контейнером" за пару хвилин до кінця тих 24 годин... Бо навіть якби споживання струму від акума було повністю незмінним, і навіть якби ми виміряли ємність акума перед випробуванням, і навіть якби ми знали умови (темп., вологість), то й тоді не змогли би передбачити час повного вичерпання аж з такою точністю... А він зміг :). І я впевнений, що це не фант-а... Бо яким би не був фант-світ, я не можу уявити, щоби його інженери так безглуздо робили "вибухівку" :))).

Тому я навіть не можу зрозуміти, куди ці книги "віднести". Автор, схоже, наполягає, що саме такими є дійсність/історія.
Нмсд, фантастика має чогось корисного/мрійливого людину вчити, а ці книги, таке враження :(, "дебілізують" фальшивою інфо, причому поданою в захопливій формі.

Та... правду писав Бірн в книзі "Гребля", що у газетярів має бути не лише наук. редактор, а й інженерний..., щоби не писали нісенітностей. Але хто зможе худ. письменників зобов'язати до такого редагування?????????


Всесвіт повен несподіванок — переважно неприємних / з книги: Девід Герролд — День прокляття (Війна проти Кторру -2)

Повідомлення відредагував Bobua - Неділя, 06.03.2011, 23:41
 
argo-unfДата: Вівторок, 29.03.2011, 00:09 | Повідомлення # 10
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 936
Репутація: 7
Статус: Offline
Це спільна біда сучасної маскультури. Чув по радіо відгуки фахівців про "Код да Вінчі" - кажуть, також викликає лише посмішку, хоч написано наукоподібно. Але це все ж невисокого штибу фантастика, тобто маємо те, що маємо. Наші літературні велети ще ростуть biggrin .
 
BobuaДата: Середа, 30.03.2011, 13:09 | Повідомлення # 11
Адмірал
Група: Перевірені
Повідомлень: 244
Репутація: 2
Статус: Offline
Quote (argo-unf)
Це спільна біда сучасної маскультури. Чув по радіо відгуки фахівців про "Код да Вінчі" - кажуть, також викликає лише посмішку, хоч написано наукоподібно. Але це все ж невисокого штибу фантастика, тобто маємо те, що маємо. Наші літературні велети ще ростуть

Прикро, що сам автор, здається, навіть не натякає на фантастичність angry . І, врешті-решт, людина може навіть якось сподіватись на описані технічні подробиці, а виявиться, що то не лише нереальне/неіснуюче, а й взагалі нежиттєздатне. cry

Як же ж це не схоже на те, що, напр., розповідали про дивовижний дар передбачення А. Кларка (зд., навіть в теленовинах - одразу по його смерті: про втілення у життя його ідей, зокрема технічних).

Втім, краще вже дійсно Брауна записати в фант-у, щоби у людей хоч були сумніви щодо там написаного smile


Всесвіт повен несподіванок — переважно неприємних / з книги: Девід Герролд — День прокляття (Війна проти Кторру -2)

Повідомлення відредагував Bobua - Середа, 30.03.2011, 13:12
 
argo-unfДата: Середа, 30.03.2011, 23:55 | Повідомлення # 12
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 936
Репутація: 7
Статус: Offline
Атож. Щопрада, не знаю, чи виграє від цього фантастика biggrin . Порявняти Кларка з Брауном якось рука не піднімається, хоч їхні тиражі неспівмірні. Дуиати сучасній пастві неохота, подавай динаміку.
 
BobuaДата: Субота, 02.04.2011, 20:58 | Повідомлення # 13
Адмірал
Група: Перевірені
Повідомлень: 244
Репутація: 2
Статус: Offline
Quote (argo-unf)
Атож. Щопрада, не знаю, чи виграє від цього фантастика . Порявняти Кларка з Брауном якось рука не піднімається, хоч їхні тиражі неспівмірні. Дуиати сучасній пастві неохота, подавай динаміку.

До речі, про порівняння...
Мав необережність прочитати уривок зі Стівено-Кінгівської книги "під куполом" (чит. на сайті "БукКлубу")... Який же то морок cry . Неймовірно, наскільки ж то не схоже на "прототип", бо Кліфорд Саймак книгу "Все Живе" написав, здається раніше.
І виникла думка: як мож припускати, що ті хто набув вміння і можливості встановлювати такий купол, перебуватиме на такому низькому моральному рівні як у Кінга??? От перечитав уривок з Саймака (перші стр) і всього ж ніби вдосталь: і пристойності, й напруженості.
А Кінг, таке враження, "патологоанатом" за покликанням... surprised

ближче до теми
Якщо вже пан Браун фантаст, то може і Євгена Є сюди ж додамо?
Навіть в перших двох книгах я дивувався неймовірності деяких його "технічно-програмних рішень". Причому вони мені здавались не стільки брехнею чи нерозумством, скільки фантастикою smile Чит.: http://www.ukrcenter.com/%D0%A4%....C-%D1%8 2%D0%B0%D0%BA%D0%B5-%D0%A2%D0%B0-%D1%89%D0%B5-%D0%B9-%D1%87%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0-%D0%BC%D0%BE%D0%B2%D0%B0 (якщо посилання не діє, то можна гуглі згодувати слова "Втім, хочу відзначити, що тут вже навіть мене [далекого від банків ] почали дивувати описані системи захисту банків")
А якщо вже перші його книги і не зараховувати, то зверніть увагу на останню ("голодні пси сенсацій") - там явно пригадую якусь містику, причому в розумних кількостях (шоби не дратувало). Напр.:

Quote

...
Я бачив Плаща, що розвалився на дві частини, кожна з яких стала ще одни Злом
...

Та й описи життя там теж були якісь дивні (наче "постапокалітичний" світ інколи!).


Всесвіт повен несподіванок — переважно неприємних / з книги: Девід Герролд — День прокляття (Війна проти Кторру -2)

Повідомлення відредагував Bobua - Субота, 02.04.2011, 21:02
 
argo-unfДата: Субота, 02.04.2011, 23:50 | Повідомлення # 14
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 936
Репутація: 7
Статус: Offline
Quote (Bobua)
А Кінг, таке враження, "патологоанатом" за покликанням...

Дивно, Кінга останнім часом почали якраз хвалити критики. Може, треба перечитати весь твір, який, пригадую, та іще цеглина.

Quote (Bobua)
А якщо вже перші його книги і не зараховувати, то зверніть увагу на останню ("голодні пси сенсацій") - там явно пригадую якусь містику, причому в розумних кількостях (шоби не дратувало).

Раз так, давайте реквізити книги - розмістимо в Книгоописі. Читати будь-що я зараз не маю змоги - завис на Мантикорі smile . Отам точно є твори, які бозна куди відносити... biggrin
 
BobuaДата: Неділя, 03.04.2011, 19:59 | Повідомлення # 15
Адмірал
Група: Перевірені
Повідомлень: 244
Репутація: 2
Статус: Offline
Quote
Quote

Quote (Bobua)
А якщо вже перші його книги і не зараховувати, то зверніть увагу на останню ("голодні пси сенсацій") - там явно пригадую якусь містику, причому в розумних кількостях (шоби не дратувало).

Раз так, давайте реквізити книги - розмістимо в Книгоописі. Читати будь-що я зараз не маю змоги - завис на Мантикорі . Отам точно є твори, які бозна куди відносити...


УДК і ББК Вам, мабуть і не тре smile

Євген Є.
Є11
Голодні пси сенсацій: Роман - К., Зелений пес, "Гамазин" 2006. 608с.

(то формат 70х90/32)
Може тижні через два почитаєте кілька уривків (до того часу я мав би з тим впоратись, поки відпочиватиму від Інету :)), щоби переконатись, що то таки містика?


Всесвіт повен несподіванок — переважно неприємних / з книги: Девід Герролд — День прокляття (Війна проти Кторру -2)
 
Форум » Україномовний форум фантастики » Письменники-фантасти, НФ книги » Чи є наступні книги фантастикою? (визначаємо, що тре сканувати-розпізнавати :))
  • Сторінка 1 з 2
  • 1
  • 2
  • »
Пошук:

Аргонавти Всесвіту © 2024