Quote (Flina)
Давно хотіла запитатись, як ви памятаєте так багато назв творів і авторів, тобто ви дійсно все це тримаєте в памяті, чи просто читали колись і знаєте де знайти? В мене просто якась катастрофа з запамятовуванням назв і авторів, зміст занаю, а хто написав як назиивається...хоч бери і записуй
Ага... Дійсно, просто купа "мнемоніків" якихось навколо, а сам насилу можеш щось згадати .
То, звісно може й непогано, поки були лише паперові книги й перечитувати доводилось по 7 разів . Але з кількома ГБ ел книг — якось недоречнувато .
Відтак, кілька років тому я почав записувати деякі заголовки у файл типу "золоті імена". Трохи та помогло
Але, які можуть бути причини цієї забудькуватості?
1) може швидке "запаковування" інфо (300-400 стр на день) не сприяє гарному запам’ятовуванню? Бо от аудіокниги — навпаки: такі вже подробиці вчеплються... . Тож варто налаштовувати старі ПК (486 чи Пент100 достатньо) для відтворення тексту голосом і давати сліпим — вони краще пам’ятатимуть, аніж пошукові системи шукатимуть за непевними людськими спогадами!
2) відсутність справжньої обкладинки у ел-книги (продовжуючи читати, не завжди й перечитаєш назву)
3) і найголовніше :): недостовірність книг. Напр., читав у когось про сус-во майбутнього в якому:
а) було два типи людей: прості і вдосконалені (і не воювали!! , причому деякі "прості" навіть не хотіли плодитися, бо всі їх комбінації генів за розрахунками були посередні);
б) вони носили зброю і вирішували складні суперечки дуелями (у нинішнійх суспільствах зброю людям чомусь не дають [навіть у США, попри конституційне право народу мати зброю, вони ще не вирішили, чи пошир це право на окремих людей ])
в) і найголовніше: якось "вдосконалений чоловік" нажлуктився до того, що бармен вже думав вимагати віддати зброю... Пішов додому, поспав десь так з 4-ри годинки й бадьорий мов і не було чогось! От трясця! А ту й не п’єш і все-одно вбитий після 5-тигодин сну.
г) та ще й коли групка "вдоск" надумалась здійняти заколот (задля більшої влади?) решта їх швидко укоськала... (недостовірно ... )
Одним словом казка
Крім того, я навіть раз знаходив цей твір повторно (бо тема "висипальності" вкрай цікава...) й знову загубив. Закономірно, бо назви казок теж забуваються .
Але є значно більша біда аніж недостовірність книг. Це недостовірність фант фільмів.
Вчора вкотре переглянув уривки з "Плуто Неша". І вразило на початку таке: в’їзджаємо в місячне місто. приготуйтесь до повної гравітації. Я розумію чому таке є в фільмі: у них просто не будо знімального майданчика з місячною гравітацією (==1/6). Але невже навіть якби була можливість робити штучну гравітацію люди звалили би на себе цей тягар ще й в космосі??? [а саме такий висновок мож зробити з фільму] Не можу повірити Звісно, повна грав. — це важливо якщо хочеться шастати з Місяця на Землю, чи дітей туди відсилати (див.роман "Самі Боги" Азімова). Але якщо жити там постійно, то нащо навалювати на себе безглуздий тягар, який, крім як знесилює, сповільнює, то ще й старить людину???