Аргонавти Всесвіту
сайт україномовної фантастики
[Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 5 з 5
  • «
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Форум » Україномовний форум фантастики » Книгоопис / Бібліографія » Фантастика ХХІ століття (Все що виходило після 2000-го і виходить зараз)
Фантастика ХХІ століття
argo-unfДата: Понеділок, 03.01.2011, 23:11 | Повідомлення # 61
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 936
Репутація: 7
Статус: Offline
Дякую за найновіші надходження!
У мене тут сяйнула непогана думка: зробити для 2011 року (і для подальших) окрему тему, щоб новинки можна було шукати без клопоту і не плутатися в роках. Далебі, так і зроблю.
 
NickДата: Четвер, 06.01.2011, 00:08 | Повідомлення # 62
Адмірал
Група: Адміністратори
Повідомлень: 271
Репутація: 5
Статус: Offline
Quote (argo-unf)
зробити для 2011 року (і для подальших) окрему тему

Думаю, тему треба робити в меню головної сторінки, щось на кшталт "Новини українських видавництв". Знайти потрібну тему в форумі, далі в - бібліографії, це треба знати структуру сайту. Для більшості гостей сторінку нових книг на форумі не знайти. Ви й самі, коли попадаєте на новий сайт, шукаєте інформацію на головній сторінці і лише з часом відкриваєте сторінку форуму. Бібліографію швидше за все будуть шукати в меню "Бібліографія", а не на форумі. Форум - для роботи з друзями сайту. До речі, меню "Бібліографія" якесь багатопланове, там повинні бути або інформація про нові книги в бібліотеці, або видання книг по роках. Я б для меню "Бібліографія" запропонував ці дві теми і ще б добавив "Бібліографію авторів фантастичних творів українською мовою". Коли ви бачите бібліографію того ж Роні-старшого, то вражає кількість його книг, що була видана українською на початку ХХ ст. Після того, як ви розкидаєте книги по роках - цілісна картина про його книги губиться. Треба бібліографія і по роках і по авторах (а колись, можливо, і по тематиці: НФ, фентезі, містика і т.д.).
Все це лише думки щодо доступності тем на сайті, чи правильні вони - вам вирішувати.

Продовжують з'являтись книги 2011 року:

Бакалець Ярослава, Яріш Ярослав. Із сьомого дна. — Харків: Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2011. — 400 с.: іл.

Диявол ніколи не спить! От і послав він трьох чортів в Україну, щоб сіяли ненависть і розбрат між козаками Богдана Хмельницького, які ще вчора воювали разом проти татарів і поляків. У фантастичному обрамленні реальні історичні особи оживають для боротьби з потойбіччям...
Першу премію Всеукраїнського конкурсу "Коронація слова"- 2010 серед романів отримав текст "Із сьомого дна" про останні дні життя Богдана Хмельницького - його авторка Ярослава Бакалець зізналася, що надихнулася романом Ліни Костенко "Берестечко".

2010 рік все ще не закінчується:

Муні Вітчер — Місячна чарівниця — псевдонім італійської письменниці, яка написала серію книжок про дівчинку Ніну та її друзів, де переплітаються дивовижний справжній світ і казковий трилер. Ніна зі своїми друзями вступає в боротьбу з темними силами — Чорним Магом, князем Карконом та його посіпаками. Щоб перемогти злі чари й урятувати Ксоракс, планету добра й світла, їм потрібно розкрити Чотири Таємниці. Шукаючи відповіді, діти вирушають на острів Пасхи, переносяться до Стародавнього Єгипту, відвідують Ксоракс. Книжки про Ніну мають величезний успіх в Італії й у всій Європі, а нещодавно Муні Вітчер випустила першу книжку своєї нової серії — про юного чарівника Джино.

Вітчер Муні. Ніна - дівчинка планети Шостого Місяця. — К.: Махаон-Україна, 2010. — 416 с.
Вітчер Муні. Ніна і загадка Восьмої ноти. — К.: Махаон-Україна, 2010. — 416 с.
Вітчер Муні. Ніна і закляття Пернатого Змія. — К.: Махаон-Україна, 2010. — 480 с.
Вітчер Муні. Ніна і Таємне око Атлантиди. — К.: Махаон-Україна, 2010. — 480 с.

А це перше видання "Ніни":

Вітчер Муні. Ніна - дівчинка планети Шостого Місяця. — К.: Махаон-Україна, 2007. — 470 с.
Вітчер Муні. Ніна і загадка Восьмої Ноти. — К.: Махаон-Україна, 2007. — 460 с.
Вітчер Муні. Ніна і закляття Пернатого Змія. — К.: Махаон-Україна, 2007. — 450 с.
Вітчер Муні. Ніна і Таємне око Атлантиди. — К.: Махаон-Україна, 2007. — 450 с.

Повідомлення відредагував Nick - Четвер, 06.01.2011, 00:12
 
argo-unfДата: Четвер, 06.01.2011, 13:44 | Повідомлення # 63
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 936
Репутація: 7
Статус: Offline
Quote (Nick)
Все це лише думки щодо доступності тем на сайті, чи правильні вони - вам вирішувати.

Вони, звісно, правильні. Ба більше, саме такий був задум, коли я тільки починав робити АВ. Звісно, дуже зручно, коли б усе було на головній сторінці. Але чи то це особливість юкозівського хостингу, чи то мого невігластва (а я таки на "ви" з програмуванням smile ), але створювати нові каталоги на новій сторінці не вдається - усіма витікаючими незручностями. Сяк-так я освоїв ті шаблони, які тепер називаються Бібліотека і Бібліографія. Інші шаблони для роботи з текстами і текстовими файлами просто непридатні.

Quote (Nick)
Треба бібліографія і по роках і по авторах

Безперечно, але я от подумав: може, бібліографію по-авторах давати безпосередньо на сторінці автора?

 
NickДата: Четвер, 06.01.2011, 22:34 | Повідомлення # 64
Адмірал
Група: Адміністратори
Повідомлень: 271
Репутація: 5
Статус: Offline
Quote (argo-unf)
може, бібліографію по-авторах давати безпосередньо на сторінці автора?

Не знаю, чи є така можливість, та я після теми "2011" в "Бібліографії" добавив би тему "Бібліографія: автори" з переходом на букви алфавіту, і з кожної букви перехід на сторінку авторів, призвища яких починаються з цієї букви. Так було б 28-30 сторінок авторів (автори в алфавітному порядку), попереду бібліографії автора можна було б давати його біографію. І лише "метри фантастики" мали б свої сторінки, як зараз Саймак, Толкін, чи Владко. Якщо ж для кожного автора виділити сторінку, то знайти їх буде нелегко серед кількох сотень, чи й тисячі.
І вже тепер, поки ми ще маємо змогу виявити жанр нової книги, можна було б зробити сторінку жанрів (НФ, фентезі, містика, тощо...)

Ульяненко Олесь. Жінка його мрії: Роман. — Харків: Треант, 2010. — 221 с.
Жанр:
— Містичний детектив
Анотація:
"Жінка його мрії" - це містичний трилер про наше сучасне життя, що написаний так, як сьогодні знімають кіно: з сильними емоціями, стильними персонажами, ефектними епізодами та непередбаченими поворотами сюжету.

Тисовська Наталя. Соло для комп'ютера : Роман. — К.: Рукомесло, 2010. — 224 с.
Жанр:
— Фантастичний детектив
— Офісне
— Репринтне видання
Анотація:
Коли зникає людина, якими є шанси знайти її живою? Та навіть якщо надія мізерна, не можна складати лапки! Так і вчиняє героїня роману "Соло для комп'ютера". Під підозрою опиняються найкращі друзі, сліди ведуть за кордон, та коли вже здається, що ось-ось вдасться схопити розгадку за хвіст, ниточку обриває загадкове вбивство головного підозрюваного. І що ж тепер діяти героїні, яка безрозсудно вплуталась у небезпечну гру і ходить по краєчку леза, - зачаїтися чи прийняти виклик?
/Книжка "Соло для комп'ютера" розповсюджується умовно-безкоштовно. Всі кошти, зібрані з її продажу, перераховуються у фонд розвитку проекту "Автура"/.

Пол Ґелліко. Томасіна: повість /Переклад: Володимир Чернишенко, Н. Дьомова. — Тернопіль: Навчальна книга - Богдан, 2010. — 224 с.
Жанр:
— Містичне
— Мелодрама
— Прозові переклади
Анотація:
Дивні новини ширяться шотландським містечком Інверанох.
Дочка місцевого ветеринара при смерті…
На вигоні отаборилися цигани, жорстокі дресирувальники тварин…
У гораx оселилася відьма, і хворі й немічні звірі сходяться до неї з усіх усюд…
А потім – пожежі, руйнація, буря…
Невже це кара божевільної кішки за людські злочини?
Невже повернулася з небуття Баст-Ра, сльозоточива богиня-месниця?
Чи, може, це під пильним Господнім оком розгортається ще одна велика людська драма зі щасливим фіналом?
Хтозна…

Романенко Олег. Калейдоскоп: Анекдоти. — К.: Маузер, 2010. — 304 с.
Жанр:
— Романи, новели та оповідання
— Фантастичне
— Соціальна фантастика
Анотація:
Сексуальне рабство, бабкократія, калейдоскоп, Лариса Ґадіна, полігонний бізнес, генномодифікований Геннадій, швабра, світлуни, динозаврятина.

Аморалка: антологія аморальних творів / Олесь Ульяненко, Винничук Юрій, Жадан Сергій, Кокотюха Андрій, Крюгер Вано, Курков Андрій, Микола Леонович, Ликович Іріся, Лузіна Лада, Орос Ярослав, Пантюк Сергій, Поваляєва Світлана, Подерв"янський Лесь, Позаяк Юрко, Гармидер Василь, Склярський Натан, Покальчук Юрко, Полежака Артем, Сердюк Володимир, Соловей Олег, Тумаєва Каріна. — Харків: Фоліо, 2010. — 315 с.
Жанр:
— Жахаюче
— Феміністичне
— Антиутопічне
Анотація:
Вони з різних міст, пишуть російською та українською, мають різні погляди на життя, але тут, у цій книжці, під цією обкладинкою зібралися разом з однією метою: розповісти про ТЕ, чого, як вважають деякі моралісти, не існує і по що «пристойні» люди зазвичай начебто не говорять. Але письменники наполягають: говорити і писати можна про ВСЕ. Доказом цього є книга.

Повідомлення відредагував Nick - Четвер, 06.01.2011, 22:46
 
argo-unfДата: П'ятниця, 07.01.2011, 00:47 | Повідомлення # 65
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 936
Репутація: 7
Статус: Offline
Quote (Nick)
Не знаю, чи є така можливість, та я після теми "2011" в "Бібліографії" добавив би тему "Бібліографія: автори" з переходом на букви алфавіту, і з кожної букви перехід на сторінку авторів, призвища яких починаються з цієї букви. Так було б 28-30 сторінок авторів (автори в алфавітному порядку), попереду бібліографії автора можна було б давати його біографію. І лише "метри фантастики" мали б свої сторінки, як зараз Саймак, Толкін, чи Владко. Якщо ж для кожного автора виділити сторінку, то знайти їх буде нелегко серед кількох сотень, чи й тисячі.

Уточнюю, чи вірно я зрозумів Вашу думку. Натискуємо, скажімо, на Б, а там - список: Бредбері, Бережний, Бабула, і при натиску на ці прізвища відкриватиметься сторінка біографії й бібліографії відповідного автора. Якщо так, то це можливо. Щоправда, не знаю, чи не викличе незручності звалювання всіх авторів у один інтернаціонал smile .

Quote (Nick)
І вже тепер, поки ми ще маємо змогу виявити жанр нової книги, можна було б зробити сторінку жанрів (НФ, фентезі, містика, тощо...)

Може, спочатку на форумі? Наразі, коли Бібліографією займаєтеся практично лише Ви, таке розпорошення лише ускладнить справу. А щоб підключився ще хтось, потрібна більш-менш сформована бібліографія. Тому, гадаю, спочатку треба закінчити кістяк бібліографії, щоб мати що систематизувати (можливо, до кінця тижня вміщу там усі книги, що є в Бібліотеці). До речі, щодо жанрів також не все ясно (десь на Форумі навіть є тема про це, досі так і не закрита). Адже можна дати обширні блоки (так як це зробили Ви), а можна дробити на піджанри, види і т. п. (а це робота навіть не на один рік cry ).

 
NickДата: Субота, 08.01.2011, 00:50 | Повідомлення # 66
Адмірал
Група: Адміністратори
Повідомлень: 271
Репутація: 5
Статус: Offline
Quote (argo-unf)
Уточнюю, чи вірно я зрозумів Вашу думку.

Думаю, як приклад серйозного відношення до складання бібліографії можна продивитись наступні сторінки:
http://bibliography.narod.ru/biblio.htm — Бібліографія радянської фантастики В.Вельчинського.
http://bibliography.narod.ru/chrono.htm — Бібліографія по роках
http://bibliography.narod.ru/autors.htm — Бібліографії авторів
Відкрийте сторінку Бердника та Владка і подивіться, як вони організована. Між іншим, непогано було б в бібліографії дати інформацію про переклади книг наших метрів фантастики в інших країнах (хоча б те, що є на цьому сайті).

http://bibliography.narod.ru/collect.htm — Бібліографії видавничих серій.
http://kompas.co.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=36&Itemid=56&limitstart=1
http://lib.ololo.cc/b/210209/read
Це — непоганий приклад, як можна дати інформацію про серійні видання.

http://fantasy-worlds.ru/index/0-21 — А це — непоганий приклад, як можна дати інформацію про нові видання.

Деякі думки з'являться після перегляду наступних сторінок:
http://www.fantastika3000.ru/authors/authors.htm
http://publ.lib.ru/ARCHIVES/_HUD_FAN/_Hud_fan.html
http://bibliograph.ru/

Прошу, продивіться всі сторінки і поділіться враженнями!

Quote (argo-unf)
спочатку треба закінчити кістяк бібліографії, щоб мати що систематизувати

Тоді непогано було б зразу в бібліографії в дужках проставляти жанр твору (на запропонованих матеріалах є такий приклад), тоді бібліографію по жанрах (по роках і авторах), буде зовсім легко скласти.
Quote (argo-unf)
чи не викличе незручності звалювання всіх авторів у один інтернаціонал

Думаю, ні не викличе. Проблеми будуть лише з нашими українськими авторами, часто не розбереш, чи російський, чи український автор, хоч він живе в Україні. Я бачив книги російською мовою про майбутні війни на території України, де Росія допомагає "хорошим" українцям перемогти "поганих" українців. І не дивує те, що автори таких книг — росіяни, що живуть в Україні. То, чи українські вони автори, якщо самі не пишуть українською і ненавидять землю, на якій живуть вони й їхні діти.
Чи можна вважати українськими тих авторів, які не пишуть українською мовою і не люблять її, так як дають згоду на випуск своїх книг "українським суржиком", видавництва використовують комп'ютерний переклад і поверхову коректуру. Не хочуть платити за переклад хорошим знавцям української мови.
Я розумію, "на безриб'ї і рак...", та чи українські це автори. Дивно було б почути про іспанця, що живе в США, пише іспанською, якому зовсім бадуже, чи прочитає решта америкаців його твори і який зовсім не цікавиться тим, наскільки хорошим буде переклад на англійську мову. Для США — це неможливо, для України — звичайна практика. Я розумію, чому Гоголь писав російською, хоч в душі відчував себе українцем, я не розумію, чому ми повинні зараховувати до українських письменників людей, які не бажають майбутньго країні, в якій вони живуть, або які зовсім байдужі до того, як вигдядатиме їх твір українською, головне — заробити гроші.
Я вже не кажу про тих громадян України, твори яких ні разу не виходили українською мовою.
Чому так складно лише з тими авторами, що зараз живуть в Україні?
Раніше було простіше: Владко — росіянин, та український автор. Адамов — українець, та російський автор.


Повідомлення відредагував Nick - Субота, 08.01.2011, 00:56
 
argo-unfДата: Субота, 08.01.2011, 23:50 | Повідомлення # 67
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 936
Репутація: 7
Статус: Offline
Quote (Nick)
Прошу, продивіться всі сторінки і поділіться враженнями!

Ці сторінки мені вже добре знайомі. Ну що ж, люди роблять грунтовну й капітальну роботу. Однак усі ці ресурси мають як мінімум дві переваги над АВ:
а) це бібліосайти, тобто бібліографія на них - головний - і єдиний - профіль. АВ, хоч і задумувався як багатоплановий сайт, усе ж більше спеціалізується на популяризації творів. Тому головний мій клопіт - діставати звідкись biggrin україномовну фантастику й забезпечувати таким чином відвідуваність. А це, повірте, нелегко.
б) ці сайти робилися спеціально для конкретних потреб, а АВ пристосовувався під готовий шаблон.
З огляду на все сказане випливає, що ми мусимо пристосовуватися наразі до існуючих реалій. Майже напевно хтось колись таки відкриє україномовний бібліосайт (хоча б на тому-таки Юкозі), аде хтозна, коли це буде.

Quote (Nick)
Тоді непогано було б зразу в бібліографії в дужках проставляти жанр твору (на запропонованих матеріалах є такий приклад), тоді бібліографію по жанрах (по роках і авторах), буде зовсім легко скласти.

Було б таки незле, однак бібліографія вийде надто громіздка (та я й не зустрічав подібних аналогів). Інша справа, коли б робити в Бібліографії відповідні каталоги й наповнювати їх по ходу. Та тут справа впирається в час - я такий додатковий пласт ніяк поки не потягну.
Можливо, деяким виходом було б поділитися з Вами повноваженнями адміністратора - щоб Ви могли працювати напряму, без посередництва, зі сторінками. Але я ще не знаю, як це робиться. Може, завтра спробую...

Quote (Nick)
То, чи українські вони автори, якщо самі не пишуть українською і ненавидять землю, на якій живуть вони й їхні діти.

Хороше питання... У фільмі "Чорна рада" Ніна Мітвієнко співає хорошу пісню від імені України про таких ось її синів. То там у кінці стоїть таке: "Я за них на хресті помолюся, бо нема в мене інших, нема..." Гадаю, ми з цеї халепи все ж вийдемо, хтось видужає від комплексу меншовартості, хтось збере манатки й поїде до білих ведмедів, а тим часом, гляди, окріпнуть та підростуть наші власні метри.
 
argo-unfДата: Вівторок, 27.12.2011, 22:13 | Повідомлення # 68
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 936
Репутація: 7
Статус: Offline
Додав до 2006 року роман Ірини Хомин "Сакрал", що саме рясно поширився в мережі. Мабуть, додам до Книгозбірні й текст.
 
Форум » Україномовний форум фантастики » Книгоопис / Бібліографія » Фантастика ХХІ століття (Все що виходило після 2000-го і виходить зараз)
  • Сторінка 5 з 5
  • «
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Пошук:

Аргонавти Всесвіту © 2024