Аргонавти Всесвіту
сайт україномовної фантастики
[Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Україномовний форум фантастики » Цей фантастичний світ » Чи ж зникне рабство (явне й неявне) в житті людства? (про вільних людей :))
Чи ж зникне рабство (явне й неявне) в житті людства?
BobuaДата: Субота, 09.07.2011, 17:57 | Повідомлення # 1
Адмірал
Група: Перевірені
Повідомлень: 244
Репутація: 2
Статус: Offline

Коли ж зникне рабство (явне й неявне) в житті людства?


Стан без рабства загальновідомий :).
Власне він існує й донині в дикій природі.
Тварини (крім деяких "фанатів"):
не копають землю лопатами в полудневу спеку,
не просинаються від дзенькоту розлюченого годинника,
не метушаться без справжної потреби (напр., тої, що з кігтями й зубами) smile .

Звісно й у них є певні негаразди: голодні роки, нагла смерть (але, зате не вмирають від болісних і затяжних хвороб), відсутність стоматологів biggrin
Але от напр., щодо незручностей внаслідок відсутності книгозбірень у їхньої спільноти, важко щось сказати однозночно, бо в одній людській smile фант-книзі я читав, що мавпа, облетівши навколо планети (у людських дослідах), "деградувала" й почала розмовляти :), що може свідчити про дуже багате й самодостатнє внутрішне життя (у первинному стані) cool

Люди ніби намагались покращити своє життя. Але запаси зерна зрештою перетворили хліборобів на рабів sad .
Нмсд, нині людина продовжує жити в рабських умовах (== робота за чужим розкладом і задля... навіяних мрій?) у неприродньому оточенні, серед неприродніх шумів. Може це й не таке явне кріпацтво/рабство як, напр., 2ст давности, але... чимось та подібне. А у деяких країнах (зд., таке в Китаї і т.п.) --- ЯВНЕ, бо як інакше назвати 14год раб-день без вихідних!!!?

Коли будуть суттєві зміни на краще?
Орвельський "1984" показує подальше погіршення рабського стану (== втручання у внутрішне життя людини).
У романі Шеклі зд "Злочинна Цивілізація" (до речі, нмсд, варто таки давати не лише архів в книгозбірні, а й уривочок, щоби людина могла якось орієнтуватися) на основній планеті наче й все гаразд, добре живуть smile , але те що виявилось наприкінці зводить, нмсд, всю ту свободу нанівець sad .
Фант-книги про розбудові міжзоряних імперій --- то взагалі повний морок.
Тре ж щось згадати інакше... happy Ага, напр., "вільне володіння Фарнхема" Гейнлейна, але ж для нього всю західну цивілізацію "переорали" атомними бомбами... Й знову лізуть у голову всілякі стахіття, на кшталт " холодних фін. воєн" Аспріна й т.д. Та навіть в Азімова в "Калібані" проскакує, зд., думка, що людина стала рабом 3-х законів своїх роботів...

Отже, тре знайти якісь світліші твори!


Всесвіт повен несподіванок — переважно неприємних / з книги: Девід Герролд — День прокляття (Війна проти Кторру -2)

Повідомлення відредагував Bobua - Субота, 09.07.2011, 18:07
 
argo-unfДата: Субота, 09.07.2011, 18:33 | Повідомлення # 2
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 936
Репутація: 7
Статус: Offline
Quote (Bobua)
Отже, тре знайти якісь світліші твори!

Зверніть увагу на англо-саксько-гебрейські прізвища згаданих вами авторів biggrin . А я от пожонглюю слов'янськими: Єфремов "Туманність Андромеди", Стругацькі "Повернення", Філенко "Космічний консул" тощо. Твори з протилежним знаком. Отам нема рабства в більшості з загальноприйнятих значень. У Єфремова взагалі людина, здається, незалежна ні від чого, тому й сприймається радше як інопланетянин. Але хто сказав, що наші предки не могли б бути саме такими?
 
BobuaДата: Субота, 09.07.2011, 23:34 | Повідомлення # 3
Адмірал
Група: Перевірені
Повідомлень: 244
Репутація: 2
Статус: Offline
Quote (argo-unf)
А я от пожонглюю слов'янськими: Єфремов "Туманність Андромеди", Стругацькі "Повернення", Філенко "Космічний консул" тощо. Твори з протилежним знаком. Отам нема рабства в більшості з загальноприйнятих значень.

А чи Ви впевнені, що то не якийсь з проявів "соцреалізму"?
Бо ж ті письменники народились, виросли й писали зд., ще в тій країні, що довела рабство до "нових висот", на яких життя раба зовсім втратило цінність... чого зд., ще не було в історії wacko
І їх зд., "тренували" писати той "соцреалізм" як батогом так і пряниками. Та й, власне, зд., й досі щось таке робиться на півн-сх. Й подальша доля тих терит. (сподіваюсь, що лише тих) чітко, нмсд, зображена в "днє опрічніка" (фант-книга Владіміра Сорокіна: майбутнє). й, причому, якщо зах. автори в своїх творах передбачають якусь боротьбу з р., то тут того й близько нема: прості "нелегкі будні" рабовласників та й по всьому sad Такий собі фант-реалізм замість "соца".
Сподіваюсь, що такі країни не загальмують звільнення людства в цілому...

Чи може, це той випадок, коли письменники "знають ворога в обличчя"? Але ж як вони там тоді виживають? В невільному, чужоненависницькому (ч. "ксенофобському") середовищі?


Всесвіт повен несподіванок — переважно неприємних / з книги: Девід Герролд — День прокляття (Війна проти Кторру -2)

Повідомлення відредагував Bobua - Субота, 09.07.2011, 23:51
 
argo-unfДата: Вівторок, 12.07.2011, 23:16 | Повідомлення # 4
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 936
Репутація: 7
Статус: Offline
Мова йде про фантастику. Котра в тоталітарних країнах була чи не єдиною продуховиною й у котрій можна було сказати більше, ніж у реальному житті. Мабуть, недоцільно було б звинувачувати в соцреалізмі Єфремова, на якого була багатотомна справа в КДБ. Чи тим більше Стругацьких. Про Філенка мовчу, бо це сучасний автор smile .
Тут інше. Мабуть, про щось світле значно легше мріяти, живучи в мороці.
 
Форум » Україномовний форум фантастики » Цей фантастичний світ » Чи ж зникне рабство (явне й неявне) в житті людства? (про вільних людей :))
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:

Аргонавти Всесвіту © 2024