Аргонавти Всесвіту
сайт україномовної фантастики
[Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
Форум » Українська фантастика » Українська фантастика » Offtop (Різне)
Offtop
argo-unfДата: П'ятниця, 29.06.2012, 19:46 | Повідомлення # 76
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 936
Репутація: 7
Статус: Offline
А фон Браун не міг, часом, знати про владкові аероторпеди biggrin ? Відразу спадає на думку "V-1" cool ...
 
NickДата: Субота, 30.06.2012, 00:13 | Повідомлення # 77
Адмірал
Група: Адміністратори
Повідомлень: 271
Репутація: 5
Статус: Offline
Quote (argo-unf)
А фон Браун не міг, часом, знати про владкові аероторпеди

Ідея створення безпілотної, автоматично керованою «літаючої бомби» з'явилася в перше ж десятиріччя існування авіації, ще до Першої світової війни, при цьому розробки велися відразу в декількох країнах. Це стало можливим завдяки застосуванню гіроскопів. Перші практичні кроки були зроблені американським винахідником Пітером Хьюіттом. В квітні 1915 року він зацікавив проектои створення «літаючої бомби» Елмера Сперрі і його компанію «Sperry Gyroscope Company». Перші успішні льотні випробування автоматичної системи управління на спеціально обладнаному літаку були проведено 12 вересня 1916 року. В автоматичному режимі літак набрав задану висоту і пролетів деяку відстань, задовільно витримавши курс по компасу, потім почав зниження до аеродрому, а син Сперрі — Лоуренс, що перебував на борту, взяв керування на себе при посадці.
Паралельно, у Британії, на замовлення військових Арчибальд Лоуен вів роботи над радіокерованою «літаючою бомбою» для знищення дирижаблів і наземних цілей. Перша спроба польоту була здійснено 21 березня 1917 і закінчилася аварією. Подібний проект розроблявся Генрі Фолландом. Літальний апарат довжиною близько 6-7 метрів, масою близько 230 кг і двигуном потужністю 35 л. с. виготовлявся «Royal Aircraft Factory». В результаті трьох невдалих спроб польоту в липні 1917 року проект був закритий.
У 1933 році у Великобританії розроблений перший БЛА (безпілотний літальний апарат) багаторазового використання Queen Bee. Були використані три відреставрованих біплани Fairy Queen, дистанційно керовані з судна по радіо. Два з них зазнали аварію, а третій здійснив успішний політ, зробивши Британію першою країною, яка мала користь з БЛА. Ця радіокерована безпілотна мішень під назвою DH82A Tiger Moth використовувалася на королівському Військово-морському флоті з 1934 по 1943 р. Армія і ВМФ США з 1940 року використовували БЛА Radioplane OQ-2 в якості літака-мішені.
У 1924 році в журналі «Техніка і життя» була опублікована робота Ф. А. Цандера «Перельоти на інші планети», в якій було запропоновано застосовувати крила на ракетних літальних апаратах. Швидше за все, саме ця робота була знайома В. Владку.
Тепер щодо Вернера фон Брауна.
У 1928 році в інтернаті імені Германа Літца на острові Шпікерог в Північному морі в Східній Фризії Вернер роздобув примірник книги «Ракета для міжпланетного простору» Германа Оберта і з цього часу він став цілеспрямовано займатися фізикою та математикою, щоб потім конструювати ракети.
У 1930 році Браун вступив в Берлінський технічний університет і приєднався до групи «Verein für Raumschiffahrt» («VfR», «Товариство космічних подорожей»), де допомагав Герману Оберту і Віллі Лею (відомому потім у США популяризатору ракетної техніки) у випробуванні ракетного двигуна на рідкому паливі. Одночасно Браун навчався в Швейцарськії вищій технічній школі міста Цюріха.
У 1932 році Брауна прийнято у військову ракетну наукову групу Дорнбергера. У 1932-1933 роках на полігоні поблизу Куммерсдорфа Браун здійснив запуск декількох ракет на висоту 2000-2500 метрів. Було йому 20 років. Тільки через десять років його Фау-1 стала першою в світі крилатою ракетою, що вироблялася серійно і застосовувалася в реальних бойових діях.
Так що в час, коли В. Владко писав своє оповідання, Браун був зацікавлений лише ракетами. Хоча треба сказати, влітку 1937 року полетів перший німецький літак Н.112 з ракетним двигуном і Браун мав відношення до цієї події.
 
NickДата: Субота, 30.06.2012, 00:14 | Повідомлення # 78
Адмірал
Група: Адміністратори
Повідомлень: 271
Репутація: 5
Статус: Offline
Ідея самольотів-снарядів не була забутаі в Німеччині. Протягом Другої світової війни німецькі вчені вели розробки декількох радіокерованих типів зброї, включаючи керовані бомби Henschel Hs 293 і Fritz X, ракету Enzian і радіокерований літак, наповнений вибуховою речовиною. Незважаючи на незавершеність проектів, Fritz X і Hs 293 з успіхом використовувалися на Середземному морі проти броньованих військових кораблів. Масових зброєю була перша «крилата ракета» Фау-1 з реактивним пульсуючим двигуном, яка могла запускатися як із землі, так і з повітря. Саме Фау-1 масово використовувались при бомбардуванні Великобританії. Проте показали свою неефективність, адже швидкість у них не відрізнялась від швидкості літаків того часу. Англійські винищувачі зустрічали "Фау-1" над Ла-Маншем і легко збивали, адже вони були без пілотів і не могли захищатись.
В Японії згадали про самольоти-снаряди після бою льотчиків-камікадзе 25 жовтня 1944 року в затоці Лейте (Філіпіни) з американськими авіаносцями. Тоді японці потопили один (загинуло 114 членів екіпажу) і вивели з ладу шість авіаносців США, загубивши лише 17 літаків.
Був розроблений самольот-снаряд Yokosuka MXY7 Ohka (квітка сакури) а також пілотована торпеда «Кайтен». У листопаді 1944 року самольот-снаряд Yokosuka MXY7 Ohka злетів у повітря.
До кінця Другої світової війни японською морською авіацією було підготовлено 2525 льотчиків-камікадзе, ще 1387 надала армія. Відповідно до японських документів, в результаті атак камікадзе було потоплено 81 корабель, 195 пошкоджено. За американськими даними втрати склали всього 34 потоплених і 288 пошкоджених кораблів.
Після війни ідея самольотів-снарядів переросла в ідею крилатих ракет. Найбільш відомими розробками була американська "Навахо" і радянська "Буря" та "Буран" (вони так і не були доведена до кінця). Найбільш далекий політ "Бурі" був на 6500 км. Точність попадання в ціль — 8 км, що для ядерної боєголовки зовсім непогано. В ОКБ Туполева були розроблені безпілотний надзвуковий дальній літак-розвідник Ту-123 «Яструб», а також літаки Ту-143 «Рейс» і Ту-141 «Стриж», що стояли на озброєнні ВПС СРСР з 1964 по 1979 рік. Ту-143 «Рейс» протягом 70-х років поставлявся в африканські та близькосхідні країни, в тому числі і в Ірак. Ту-141 «Стриж» і зараз є на озброєнні ВПС України. Комплекси «Рейс» з БЛА Ту-143 експлуатуються до цього часу, використовувалися в бойових діях під час Ліванської війни. СРСР ще в 70-ті - 80-і роки був лідером з виробництва БЛА - тільки Ту-143 було випущено близько 950 штук.
В ОКБ Челомея розробили крилаті ракети для морського флоту і берегових батарей. Ці ракети стартували з спіціальних контейнерів як снаряди, а вже в польоті розкривали крила. І тепер такі ракети на озброєнні морського флоту Росії, Індії то інших країн.
В наш час знову повернулись до ідеї самольотів-снарядів, знову ж таки на базі БЛА. Використовуючи супутникові технології навігації GPS, такі апарати масово використовуються в воєнних конфліктах для розвідки і знищення окремих об'єктів. Точність попадання до кількох метрів. 7 травня 2012 в Ємені, в результаті авіаудару, нанесеного американським БЛА, був убитий один з керівників єменського крила "Аль-Каїди" Фахд аль-Куса, якого влада США вважали відповідальним за організацію підриву есмінця «Коул».
9 січня 2008 року з безпілотного літака QF-4 (модифікації F-4 «Фантом», а це винищувач) вперше був виконаний запуск бойової ракети класу «повітря-земля». Основне бойове використання переобладнаних в БЛА «Фантомів» — знищення засобів ППО противника.
 
argo-unfДата: Субота, 30.06.2012, 01:04 | Повідомлення # 79
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 936
Репутація: 7
Статус: Offline
Спасибі щиро за таку розлогу і - головне! - фахову довідку! Багато фактів дізнався вперше. Гм, диву даєшся, якої уваги люди приділяли й приділяють знаряддям знищення...
 
slavar64Дата: Четвер, 12.07.2012, 18:15 | Повідомлення # 80
Командор
Група: Адміністратори
Повідомлень: 210
Репутація: 1
Статус: Offline
На Фейсбуці http://www.facebook.com/groups/169184246510994/
пан Микола дав анонс:
"Невідомі більшості любителів фантастики оповідання В. Владка
з'явились на сайті "Аргонавти Всесвіту":
у тим ліку...1933_Поразка генерала Древора
шукав на АВ, та щось не знайшов cry


Повідомлення відредагував slavar64 - П'ятниця, 13.07.2012, 17:05
 
NickДата: П'ятниця, 13.07.2012, 12:35 | Повідомлення # 81
Адмірал
Група: Адміністратори
Повідомлень: 271
Репутація: 5
Статус: Offline
Quote (slavar64)
1933_Поразка генерала Древора шукав на АВ, та щось не знайшов

Вже є, за 13.07, Віталій трішки затримав. Як бачиш, у В.Владко далеко не все для нас відоме. Тепер потрібно знайти оповідання більш раніші, ніж вже опубліковані. Та й з книги "Дванадцять оповідань" 1936 року майже все потрібно буде взяти, фактично 10 оповідань можна сміливо віднести до фантастики. Маю половину роману "Перші люди на Венері" з малюнками Г. Малакова, та, на жаль, другу половину. Потрібно знайти першу частину, та поки не виходить. Можливо, десь восени, як повернусь в Київ (я зараз в Москві) буду шукати більш інтенсивно. Ще є кілька оповідань і повістей О. Бердника, наприклад: "Радонат професора Тенка", що теж чекають своєї черги на викладення в АВ. А ще є роман Обручова "Плутонія", за 1956 рік — так що роботіи вистачить на довгий час.
Думаю, сайт "АВ" поки-що не дооцілили українські читачі і автори. В сьомому числі часопису "Новости космонавтики" опублікували імена переможців конкурсу "Зірки АстроРунета-2011". Кращим тематичним сайтом з космонавтики об'явили космічну бібліотеку Сергія Хлиніна (http://epizodsspace.no-ip.org/). А сайт "АВ" не поступається по кількості творів сайту Хлиніна, просто: "не цінимо те, що маємо". В нас також є різні конкурси фантастики, чому б не оцінити роботу ентузіастів електронної україномовної фантастики.
 
argo-unfДата: П'ятниця, 13.07.2012, 14:07 | Повідомлення # 82
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 936
Репутація: 7
Статус: Offline
Quote (Nick)
Думаю, сайт "АВ" поки-що не дооцілили українські читачі і автори.

Велике дерево росте поволі smile . Потроху починають оцінювати. Ну і на Єврокон номінували, це також показник.
 
slavar64Дата: П'ятниця, 13.07.2012, 17:12 | Повідомлення # 83
Командор
Група: Адміністратори
Повідомлень: 210
Репутація: 1
Статус: Offline
Дякую!
Quote (Nick)
Ще є кілька оповідань і повістей О. Бердника, наприклад: "Радонат професора Тенка", що теж чекають своєї черги на викладення в АВ...

Врешті решт вони, в більшості випадків, являють собою скорочений журнальний варіант або уривок зі вже відомого твору.
 
argo-unfДата: Субота, 14.07.2012, 22:26 | Повідомлення # 84
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 936
Репутація: 7
Статус: Offline
На щастя, все ж є й меншість випадків biggrin !
 
NickДата: Неділя, 15.07.2012, 19:05 | Повідомлення # 85
Адмірал
Група: Адміністратори
Повідомлень: 271
Репутація: 5
Статус: Offline
Quote (slavar64)
вони, в більшості випадків, являють собою скорочений журнальний варіант

Іноді ми повінні бути раді, що є хоч журнальній варіант, як наприклад: Бердник, О. Бунт Космократорів. [Новела з феєрії «Суддя і любов»]. Адже роман "Суддя і любов" так і не з'явився на світ. І це в Бердника не останній випадок.
 
slavar64Дата: Понеділок, 16.07.2012, 15:01 | Повідомлення # 86
Командор
Група: Адміністратори
Повідомлень: 210
Репутація: 1
Статус: Offline
Quote (Nick)
Бердник, О. Бунт Космократорів. [Новела з феєрії «Суддя і любов»]. Адже роман "Суддя і любов" так і не з'явився на світ.

А ще вона увійшла до "Зоряного Корсару" My WebPage
Але в цілому згоден book
 
tim-litДата: Вівторок, 17.07.2012, 17:47 | Повідомлення # 87
Пілот
Група: Перевірені
Повідомлень: 44
Репутація: 0
Статус: Offline
Привіт! Сашко Левченко вважає, що це комусь тут цікаво... хоча попереджаю відверто, про фантастику не йдеться...

1. Ось рекламний ролик на "Інтері" моєї книги "Орлі, син Орлика":
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=NMcRdjIBf7Y

2. Ось тут є державна видавнича програма "Українська книга" на 2012 рік:
http://comin.kmu.gov.ua/control....d=34138
biggrin

Якщо скачати той екселівський файл, то на с.12 можна побачити:
26 Т.І. Литовченко "Орлі, син Орлика"
Ім’я гетьмана Пилипа Орлика загальновідоме: сподвижник Івана Мазепи, спадкоємець його слави, автор «Пактів й конституцій законів та вольностей Війська Запорозького»… Набагато менше сучасні українці знають про його сина Григорія Орлика, який був відомим політичним і військовим діячем доби французького короля Людовіка XV, видатним дипломатом й організатором розгалуженої розвідувальної мережі, а також щирим адептом ідеї відновлення козацької держави на українських теренах. " укр. 3,0 15,12 105 000,00 "оригінал-макет" "ТОВ ""Видавництво ""Фоліо"""
biggrin

3. Там же, але на с.3, можна побачити також:
18 Р. Росіцький вчитель Зборівської школи № 1 "Мешканці старого двору"
Казкові пізнавальні пригоди про тварин вчать дитину доброти, взаємодопомоги, розвивають естетичні смаки." укр. 3,0 6,00 100000,00 оригінал-макет АВІАЗ

Отже, нашого бойового фантастичного товариша Романа Росіцького можна привітати з виділенням 100 тис. бюджетних гривень на видання його книги!!!
biggrin


Український письменник-фантаст і журналіст
 
argo-unfДата: Вівторок, 17.07.2012, 20:03 | Повідомлення # 88
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 936
Репутація: 7
Статус: Offline
Ого, вітаю вас! Невже наші суперочільники взялися за розум smile ?
 
slavar64Дата: Вівторок, 17.07.2012, 21:29 | Повідомлення # 89
Командор
Група: Адміністратори
Повідомлень: 210
Репутація: 1
Статус: Offline
Може, я й песиміст, але це якесь передвиборне окозамилювання wink
Тим не менш, завжди рад за Тимура smile


Повідомлення відредагував slavar64 - Вівторок, 17.07.2012, 21:30
 
olevchДата: Вівторок, 17.07.2012, 21:47 | Повідомлення # 90
Пілот
Група: Модератори
Повідомлень: 63
Репутація: 0
Статус: Offline
А я вже привітав і "нашого бойового фантастичного товариша Романа Росіцького"! wink Сидить, буцімто, огірки квасить. biggrin Кажу, нафіг тобі ті огірки, коли ось маєш "сто тисяч"! (Прямо як у класика!!! tongue ) Але не вірить хлопець у віртуальну реальність цих грошей... sad
 
Форум » Українська фантастика » Українська фантастика » Offtop (Різне)
Пошук:

Аргонавти Всесвіту © 2024